Tinerii romani prefera traiul consensual

17

La nivel european, tinerii romani cu varste intre 18 si 34 se claseaza pe locul al treilea intr-un clasament al persoanelor care locuiesc cu un partener, dar fara forme legale.  Femeile sunt mai dispuse la acest mod de convietuire, mai reiese dintr-un studiu publicat de Eurostat.

Peste 55 la suta dintre romancele majore, dar cu varsta sub 35 de ani, locuiesc cu un partener de viata, in vreme ce procentul la barbatii din aceeasi categorie de varsta este de 42 la suta, scorul Romaniei fiind depasit doar de Finlanda si Suedia, relateaza Mediafax, care citeaza statistica Eurostat.

In toate statele membre UE, mai ales femeile cu varste intre 18 si 34 de ani locuiesc cu partenerul, pentru ca acestea sunt mai predispuse sa locuiasca sau sa se casatoreasca cu cineva de la o varsta mai frageda.

Romania se situeaza, conform datelor din 2008, pe locul trei in Uniunea Europeana in ceea ce priveste traiul consensual la categoria de varsta 18-34 de ani, pe locul intai plasandu-se Finlanda (63 la suta dintre femei si 51 la suta dintre barbati), iar pe locul doi Suedia (61 la suta dintre femei si 48 la suta dintre barbati).

Cele mai mici procente au fost inregistrate in Irlanda (34 la suta dintre femei), Malta (37 la suta dintre femei), Grecia (21 la suta dintre barbati) si Italia (25 la suta dintre barbati).

La nivel european, 48 la suta dintre femeile cu varste intre 18 si 34 de ani si 36 la suta dintre barbatii din acelasi segment de varsta locuiesc cu un partener de viata.

Totodata, 20 la suta dintre femei si 32 la suta dintre barbatii din UE locuiau cu cel putin unul din parinti. Dintre acestia, 13 la suta inca studiau.

Tags:



17 comentarii

  1. Pingback: Tinerii români preferă concubinajul « România Evanghelică

  2. Suedia are si un cadru legal care reglementeza situatia in care doua persoane traiesc impreuna. Termenul se numeste “a fi sambo” adica a trai cu cineva fara a fi casatoriti si din cate stiu odata ce esti sambo, ai si anumite drepturi/responsabilitati trasate prin lege.

  3. interesant:

    Facts:
    – 55% din femeile sub 35 ani locuiesc cu partenerul
    – femeile sunt mai multe decat barbatii
    – doar 42 % dintre barbatii sub 35 de ani locuiesc cu partenerul

    Asta inseamna ca ori studiul este o prostie pe care s-au cheltuit bani, ori ca femeile in cauza locuiesc cu minori sau cu persoane de peste 35 de ani.

    foarte interesan, nu puteam trai fara sa stiu…

  4. In romaneste se zice CONCUBINAJ. “Femeile sunt mai dispuse”… Ei na! Articol inventat de sexisti, de fapt cele mai multe femei doresc sa se marite, nu sa traiasca cu un tip. Mariajul pt. orice femeie este “la raison d’etre” a ei, orice ar zice “emancipatele”.

  5. Suspectez studiul de niste erori majore. Poate e credibil pentru straini, dar pentru romanii care traiesc in RO, nu prea merge. Cred ca respondentii nu au inteles bine sensul cuvintelor din intrebari. Sau ca esantionul de respondenti nu e reprezentativ. Poate au extrapolat cifrele dupa datele demografice din occident.

    • Nu erori in culegerea datelor stau la baza acestor date, ci unele ambiguitati in exprimare in textul original al raportului Eurostat. Acesta, citit cu neatentie si de catre cineva care nu are cat de cat o idee despre situatia demografica din Romania a dus la preluarea gresita a informatiei.
      Iata care este exprimarea in raportul original (http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-SF-10-050/EN/KS-SF-10-050-EN.PDF):
      “A key factor driving the gender imbalance among
      young adults living with their parent(s) is being
      involved in a consensual union with a partner (with
      or without a legal basis). (…) in 2008, 48% of women but only 36% of
      men lived in a consensual union with a partner (see
      full results in Table 1). ”

      Prin urmare, cifrele se refera la “living in a consensual union with a partner, with or without a legal basis”, altfel spus procentul de 57% dintre femeile si 42% dintre barbatii intre 18 si 34 ani (cifrele pt Romania) includ atat persoanele casatorite cat si pe cele care traiesc in uniune consensuala (concubinaj).

  6. absolut de acord , perfect verificabil,
    ba chiar ma mir ca e asa de mic procentul …
    In general, în rândurile cetatenilor români cu statut de turisti
    pe care îi întâlnesc în cadru oficial la comisariatul de politie,
    procentul de casatoriti legal e de 1%

  7. In Belgia doar un mic procent din oameni (sub 10%) se casatoresc, si ast adin toate segmentele de varsta….e cel mai normal lucru sa stai impreuna cu iubitul/iubita si sa ai statut legal de “a locui impreuna”, sa ai copii, casa, masina…dar sa nu te casatoresti. Deci treaba ca Romania e pe locul 3 e absurda, de ce nu publicati o lusta cu toate rezultatele, de und ereisese ca Ro e pe locul 3?

    • Romania e pe locul 3, dar, cum spuneam mai sus, cifrele nu reprezinta persoane in uniune consensuala in sens de uniune fara o baza legala/coabitare/concubinaj sau cum vreti sa-i spuneti, ci reprezinta persoanele care locuiesc cu un partener, cu sau fara o baza legala. In textul raportului Eurostat se mentioneaza acest lucru in text, dar nu si in titlul tabelului. Mai multe detalii gasiti aici, pg 3:
      http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-SF-10-050/EN/KS-SF-10-050-EN.PDF

    • Gigi Maybachistu' Nuclear on

      Reglementările civile cu privire la moştenire crează oarecari probleme dacă nu ai “certificatul roz” de la Starea Civilă, aşa cum s-a întâmplat după ce şi-a dat duhul un simpatic jurnalist numit Stieg Larsson 😀

  8. Pingback: Razboi întru Cuvânt » PARADA GAY – INCA UN TEST LA CARE UE SUPUNE SERBIA / CAMPANIE DE LEGALIZARE A DROGURILOR “USOARE” / SUA vrea datele private ale europenilor / FALIMENTUL STATULUI SI SARACIREA POPULATIEI, OPERA FMI. Hotul str

  9. Pingback: “Rochia de mireasă nu mai este albă” « Clujul Evanghelic

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger