Tinerii religioși au tendința de a deveni adulți obezi

3

Tinerii cu o greutate normală care participă, în mod regulat, la activități religioase sunt de două ori mai predispuși să devină obezi la vârsta adultă, spun cercetătorii citați de ABC News.

Chiar după ce au fost luați în calcul factori precum rasa, sexul, educația și venitul – factori care pot afecta independent incidența obezității, acest efect a rămas valabil. Cercetătorii au analizat un studiu asupra a 2.000 de femei și bărbați monitorizați de-a lungul a două decenii, studiu care a urmărit greutatea și mai multe variabile fizice și de comportament.

“Am observat anterior că cei implicați religios sunt mai predispuși să fie obezi ca adulți, dar am vrut să urmărim oamenii în timp să ne asigurăm că cei religioși au șanse să devină obezi, și nu că cei obezi devin religioși”, spune Mathew Feinstein, autor principal al studiului.

Mai multe alte studii anterioare, au găsit o asociere între afilierea religioasă și obezitate, dar nu între religie și efecte negative asupra sănătății, precum boli cardiovasculare. În plus, studiile au relaționat religia cu o durată de viață mai lungă, o stare de spirit mai bună și evitarea mâncărurilor nesănătoase, precum și evitarea fumatului.

În cadrul studiului recent, cu cât participanții frecventau mai mult serviciile religioase cu atât erau mai puțin predispuși să fumeze. Evitarea acestui comportament explică, parțial, de ce oamenii religioși trăiesc mai mult. Dar de ce au tendința de a lua în greutate față de “omologii” nereligioși rămâne, parțial, un mister.

Feinstein spune că o posibilă explicație pentru asocierea dintre greutate și religie constă în faptul că întâlnirile religioase se centrează pe mâncăruri bogate în calorii, participanții făcându-și astfel un obicei din asocierea religiei cu mâncarea în exces.

“Aspectele sociale ale religiei implică invariabil mâncarea și sărbătoarea”, spune dr. David Katz, director și fondator al Centrului de Cercetare și Prevenție din cadrul Universității Yale.

Mulți experți în dietă mai spun că o explicație ar fi schimbarea de atitudine a celor care se îndreaptă spre credință. “O altă explicație posibilă ar fi faptul că religia încurajează axarea asupra vieții de apoi și îi distrage pe credincioși de la obiectivele pentru sănătate în viața curentă”, mai spune Katz.

În plus, credincioșii au o atitudine fatalistă asupra sănătății, lăsând la voia întâmplării ce se întâmplă cu ei, mai spune cercetătorul. Printre restricțiile impuse de religie, mâncarea este acceptată, acesta fiind un alt motiv al asocierii scoase în evidență de studiu.

Foto: Flickr / Tobyotter

Citiți și:

Oamenii-măr nu sunt mai puțin sănătoși decât oamenii-pară

Etichetarea caloriilor nu are efect asupra alegerii alimentelor

150 de ani de sfaturi dietetice și nici o metodă rapidă de a slăbi

Tags:3 comentarii

  1. Dumnezeule, ce ineptii!! Gasesc articolele dvs. interesante si le citesc destul de des, insa asta e chiar irelevant! cel putin argumentele aduse de presupusii cercetatori sunt de-a dreptul neverosimile.

  2. Cred ca-i preluat articolul de prin cine stie unde. In aceasta zona a lumii nu se potriveste de loc. Adevaratii crestini, care populeaza aceasta zona sunt indemnati la cumpatare in toate si majoritatea urmeaza indemnul.

  3. Pingback: Tanar religios – viitor adult obez « Blogu` lui Leviatan

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger