Tinerii din Honduras au lansat o mişcare fără precedent împotriva corupţiei

0

În timp ce în România, organizaţia Funky Citizens a lansat proiectul Mari Corupţi, tinerii din Honduras poartă o bătălie susţinută împotriva corupţiei din propria ţară. Începând cu luna mai, o mişcare pacifistă pornită de cetăţeni sub numele Oposición Indignada (Opoziţia Indignată) organizează constant marşuri, proteste şi acţiuni de informare nu doar în capitala Tegucigalpa, ci şi în alte 50 de oraşe din Honduras, cerând crearea unei comisii internaţionale pentru combaterea corupţiei din ţară şi a impunităţii liderilor politici.

 

HONDURAS-HERNANDEZ-PROTEST

 

Scânteia care a dat tonul mobilizărilor de stradă a fost deturnarea unei sume cuprinse între 200 şi 300 milioane de dolari din cadrul Institutului Naţional de Securitate Socială (IHSS), în parte către buzunarele Partidului Naţional, aflat la putere din 2010. Acesta este cel mai mare scandal de corupţie din istoria republicii din America Centrală a ultimilor 50 de ani, implicaţiile lui având efecte importante asupra stării de sănătate a populaţiei, şi aşa periclitată de lipsa medicamentelor şi de un sistem precar de sănătate publică.

Potrivit investigaţiilor media, fraudarea bugetului instituiţiei care se ocupă de securitatea socială şi de sistemul de asigurări de sănătate pentru sectorul public şi privat, a atras consecinţe importante asupra stabilităţii guvernului din Honduras. Deşi preşedintele Juan Orlando Hernandez a comandat seria de controale financiare, rezultatele acestora arată că cel puţin echivalentul a 147.000 de dolari a fost direcţionat către campania electorală a partidului său. Hernandez neagă orice implicare în acest caz şi îi asigură pe cetăţeni că Partidul Naţional va returna cât de curând banii.

În faţa acestor cazuri de corupţie, din ce în ce mai mulţi tineri s-au alăturat voluntar grupului Oposición Indignada, care de câteva luni organizează proteste din ce în ce mai consistente. “Frauda ne-a adus împreună, la fel şi cazurile pe care fiecare dintre noi le cunoşteam, ale unor rude sau prieteni care au murit din cauza crizei medicamentelor. Am început să comentăm în reţelele sociale, spunând că tinerii nu pot rămâne la fel de indiferenţi, şi aşa a apărut ideea marşurilor cu torţe,” explică activista Gabriela Blen, unul dintre fondatorii mişcării. Dacă la început la aceste marşuri participau între 50 şi 100 de persoane, care se adunau în faţa sediului Institutului Naţional pentru Securitate Socială, unde aprindeau torţe în memoria celor ucişi de lipsa medicamentelor, treptat mii de oameni s-au alăturat protestelor paşnice.

Astfel, săptămânal, sute de mii de tineri indignados se adună în zeci de oraşe ale Hondurasului, pentru a cere înfiinţarea unei Comisii Internaţionale Împotriva Impunităţii, pe modelul celei care funcţionează în Guatemala începând cu 2007. Mişcarea tinerilor protestatari a intrat şi în atenţia Naţiunilor Unite, cărora tinerii din Honduras le-au cerut ajutorul. La rândul lui, consilierul din partea Departamentului american de Stat, Thomas Shannon, a numit marşurile torţelor “o expresie autentică a democraţiei”, îndemnându-i pe guvernanţi să asculte dorinţele cetăţenilor.

“Acestea sunt mişcări cetăţeneşti fără o structură organizaţională clasică, rigidă şi ierarhică, ci alcătuită din canale de acţiune orizontale şi fluide,” spune sociologul Eugenio Sosa, specializat în analiza mişcărilor sociale. “Tocmai de aceea au ajuns dincolo de liderii politici, social şi de sindicat ai ţării. (…) Este de vorba de mişcare a clasei de mijloc, reprezentând o nouă generaţie care contestă actuala clasă politică.”

Deşi presa a refuzat iniţial să acopere protestele de stradă, în ultima vreme a început să acorde atenţie acţiunilor de protest. Guvernul însă continuă să ignore solicitările protestatarilor, prezentând pe cont propriu o propunere de luptă împotriva corupţiei, din care lipseşte comisia internaţională, invocată de cetăţeni. Demonstranţii refuză să accepte această propunere, pentru implementarea căreia preşedintele a cerut, la rândul lui, suportul Naţiunilor Unite.

Sursa: IpsNews

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger