Tinerii cu tendințe sinucigașe vor fi recunoscuți mai ușor

1

 Patru întrebări, 2 minute – de atît au nevoie acum asistentele sau doctorii de la departamentele de urgențe pentru a identifica tinerii cu cea mai mare probabilitate de a avea în viitorul apropiat o tentativă de sinucidere.

 

În fiecare an, între 5% și 8% dintre copiii și adolescenții americani încearcă să se sinucidă. În 2010 au murit în acest fel 4867 de tineri între 10 și 24 de ani, a doua cauză majoră de deces pentru cei din acestă grupă de vîrstă.

Cei mai mulți dintre acești sinucigași au vizitat un departament de urgență cu 3 luni pînă la un an înainte de moarte dar pentru probleme de sănătate precum durerile de cap sau dureri abdominale. Acești tineri aflați la risc, cum li se zice, trec de cele mai multe ori sub radarul personalului medical, care nu recunoaște la timp semnele ideației suicidare. Pînă în prezent nu a existat nici un instrument simplu și rapid de a-i depista.

Cei mai mulți dintre tineri cînd vin la Urgențe pentru probleme fizice nu le spun doctorilor despre gîndurile lor sinucigașe. Dacă sunt însă întrebați direct, se confesează. Personalul medical trebuie să știe ce întrebări să pună.

Întrebările sunt simple:

În ultimele săptămîni, ți-ai dorit vreodată să fii mort?

În ultimele săptămîni, te-ai gîndit vreodată că familiei tale i-ar fi mai bine dacă ai fi mort?

În ultima săptămînă, te-ai gîndit să te omori?

Ai încercat vreodată să te omori? Și dacă dacă, cum.

 

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger