Tinerii care vor face powerslides la ONGFest, Iași

0

ONGFest m-a adus anul acesta în Iași, un oraș ale cărui povești și comunitate m-au impresionat. Ajunsă în Orașul Teilor, m-am cufundat în lumea copiilor pentru că am aterizat într-o mare de suflete tinere și zurlii care alergau de colo-colo pe colinere și pietonalele orașului.

Text de Olga Popescu

Aici am găsit și echipa New York Crew, filiala Sucevei, care a călătorit tocmai la Iași pentru a aduce vestea sportului de tineret. Ca și ei de altfel. Am stat de vorbă cu trei din echipă, tineri care la 16-17 ani sunt președinte și vice-președinte în cadrul ONG-ului și care organizează evenimente pentru comunitatea lor. Mi s-au părut minunați, așa că vă împărtășesc povestea lor.

Povestea New York Crew în România a pornit în 2008 și ajunge și în Olanda unde inițiatorii s-au refugiat pentru studii. Ei însă au lăsat o moștenire care s-a molipsit în toate colțurile României. La Suceava, aceasta a luat forma unei echipe de 3 tineri care și-au pus forțele și pasiunile la comun pentru a pune pe picioare un ONG cu acte în regulă.

Totul a început cu un formular de înscriere. Ne-am plăcut și ne-am hotărât să aducem mișcarea și în Suceava”, îmi povestește Alexandra Pahoni, președinte New York Crew, filiala Suceava.

E mai greu la început pentru că totul este nou. Acum învățăm și ne place, mai ales că ideile pe care le avem sunt deja transformate în 7 proiecte numai în această vară”, intervine Teodor Niță, vice-președinte al grupului.

Unul dintre evenimentele cu care se mândresc este chiar un maraton caritabil, pe care echipa îl pune la cale pe 31 august. Ei vor să arate sucevenilor că se poate face sport pentru o viață sănătoasă, în timp ce se face sport pentru o cauză omenească.

Atunci când avem un eveniment, vrem să ne adresăm tuturor oamenilor, de la 10 la 60 de ani. Plănuim să facem ceva și legat de sporturile copilăriei, unde adulții să redevină copii de odinioară, fără griji și cu energie multă”, îmi spune Ciprian Tuchiluș, membru de onoare.

Viața de oengist nu e ușoară, însă, mai ales la început de drum. Așa că echipa New York Crew face lucrurile așa cum trebuie. Împărțiți pe departamente, ei se concentrează pe toate aspectele necesare pentru a avea o creștere susținută: departamentul de PR se asigură că toate categoriile de vârstă sunt vizate, echipa pe organizare inițiază tot felul de proiecte cu iz urban de skate, biking sau baschet, iar sufletiștii grupului luptă pentru ca comunitatea să crească alături de ei prin cauzele caritabile pe care le susțin.

În Suceava, interacționăm foarte bine cu comunitatea. Am avut evenimente în parcare, de baschet, și lumea ne-a apreciat. Momentam însă nu avem super suținere, mai ales a primăriei care ne ține în stand by cu proiecte și aprobări, dar publicul căruia ne adresăm e foarte interesat. Noi ne dorim să facem o bază de date, o comunitate cu toți copiii interesați de aceste sporturi, să îi susținem. Vrem să îi ajutăm să se cunoască, toți din județ și regiune. Și la ONGFest promovăm lumii această inițiativă. Sperăm să se înscrie cât mai mulți tineri”, povestește Alexandra.

Chiar la Iași îi puteți admira pe acești entuziaști plini de pasiune și empatie la ONGFest, sâmbătă, 24 iunie. Cu tematica unui #CivicBreak, te invităm să ieși din monotonia cotidianului și să dai o fugă în Grădina Palas unde societatea civilă te așteaptă. Echipa New York Crew, filiala Suceava va fi și ea acolo, arătându-ți talentul lor pentru sporturi tinerești și cucerind mulțimile cu trick-urile lor.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger