Tinerețe fără bătrânețe la cutie? Cât de bine funcționează produsele antiîmbătrânire

0

Încă din vechime, alchimiştii căutau elixirul tinereţii veşnice sau piatra filozofală, cu riscul propriei vieţi. Femei mai mult sau mai puţin celebre au apelat şi ele la secretele naturii ca să fie iubite şi admirate. Chiar şi în zilele noastre, de la Hollywood, în saloanele de cosmetică şi până la rafturile magazinelor, femeile, dar şi unii bărbaţi, scot din buzunar sume fabuloase pentru măşti cu pulbere de diamante sau foiţe de aur, creme cu caviar pur, extracte ‘miraculoase’ din plante sau practici revoluţionare din chirurgia plastică care promit tinereţea fără bătrâneţe.

de Camelia Moga

 

Însă oricât de greu ne vine să recunoaştem, îmbătrânirea este un proces firesc, ce nu poate fi împiedicat, ci doar amânat cu câţiva ani, spun specialiştii. Iar aici industria cosmeticelor scoate puternic la rampă produse anti-aging (anti-îmbătrânire) revoluţionare, care promit miracole. Cât este mit şi cât realitate în această poveste, am încercat să aflăm în rândurile de mai jos.

Preocuparea pentru ritualuri de înfrumuseţare şi menţinerea tinereţii a existat încă din antichitate, egiptenii fiind renumiţi pentru importanţa pe care o acordau îngrijirii şi aspectului fizic. Probabil, cea mai reprezentativă figură în acest sens este Cleopatra, ulima regină a Egiptului. Din arsenalul ei de înfrumuseţare se spune că nu lipseau laptele de capră şi măgăriţă, mierea de albine, aloe vera, mineralele şi nămolul de la Marea Moartă. Consemnări din acele timpuri atestă faptul ca spuma societăţii egiptene folosea în igiena corporală zilnică apă minerală din izvoare şi măşti de argilă provenite de pe malurile Nilului. Foarte importante erau, de asemenea, uleiurile care le hidratau pielea şi îi fereau de razele puternice ale soarelui. De altfel, tot ce vedem acum pe bază de plante aromatice în industria cosmeticelor provine din antichitate şi în mare parte din Evul Mediu, spun specialiştii.

În prezent, industria care întreţine speranţa frumuseţii şi tinereţii veşnice cheltuieşte anual sume fabuloase pentru producerea şi promovarea unor produse care se vor revoluţionare în domeniu. Cele mai populare şi pline de promisiuni par să fie produsele anti-aging (anti-îmbătrânire). Din păcate, acestui concept i-au fost atribuite, în timp, mai multe înţelesuri şi conotaţii, fapt ce i-ar putea face pe cei interesaţi, dar mai puţin avizaţi, să fie destul de confuzi. Pentru lumea ştiinţifică, în general, conceptul de stopare a îmbătrânirii se rezumă la încetinirea, prevenirea şi reversibilitatea afecţiunilor asociate cu înaintarea în vârstă. Până acum, însă, nu există o tehnică medicală dovedită sau un produs minune care să înfrunte direct procesul de îmbătrânire. Există câteva produse, terapii şi strategii, mai mult sau mai puţin costisitoare, dar se pare că şi efectul lor este de scurtă durată dacă cel care vânează ‘tinereţea fără bătrâneţe şi viaţa fără de moarte’ mizează doar pe aspectul exterior, uitând de cele interioare: un corp sănătos şi pe dinăuntru, o viaţă echilibrată, fără excese, condimentată cu bună dispoziţie şi optimism.

Degenerarea treptată a structurii pielii este un proces firesc, ce nu poate fi împiedicat, însă poate fi amânat cu câţiva ani, spun specialiştii. Procesul natural de îmbătrânire a pielii începe în jurul vârstei de 25 de ani. Corpul nostru nu mai produce suficient colagen, iar fibrele de elastina încep să slăbească. După vârsta de 30-40 de ani, la fenomenul îmbătrânirii contribuie şi scăderea nivelului de hormoni din organism. Prin urmare, secretul constă în a şti să îmbătrânim frumos.

Când se foloseşte prima cremă antirid?

Chiar dacă fiecare individ este sortit degradării şi efemerităţii pe acest Pământ, fiecare îmbătrâneşte în ritmul său propriu, în funcţie de bagajul genetic pe care l-a moştenit, de stilul de viaţă, de factorii de mediu, etc. In consecinţă, experţii nu punctează o vârstă standard la care se începe tratamentul antirid, mergând pe recomandarea lui atunci când apar primele semne de ‘oboseală’ ale pielii: riduri fine, piele transparentă sau o piele excesiv de uscată. Iar acest moment poate să apară după 35 de ani, în cazurile fericite, dar şi la 20 ani.

“Avem mult mai multe rezultate în momentul în care prevenim apariţia ridurilor, încă de când observăm că ceva nu e în regulă cu faţa noastră. Iar acest moment depinde de tipul de ten, de genă, de alimentaţie, de ritmul de viaţă, de odihnă”, spune Tatiana Mihăilă, cosmeticiana salonului Shades Beauty Lounge din capitală. “Nu am văzut o persoană care este foarte atentă cu tenul ei şi să nu aibă rezultate. Orice cremă antirid folosită cu regularitate, dă rezultate. Ingredientele pe care aceste creme le conţin – Q10, caviar, etc – toate dau rezultate, toate sunt bune. Însă nu există să ai un rid bine definit şi să scapi de el printr-o cremă. Eu nu cred în aşa ceva. În schimb cred că linii foarte fine, uşor vizibile, se estompează dacă iei măsuri din timp”, susţine Tatiana. Pentru o eficienţă maximă în menţinerea unui aspect tânăr şi sănătos al feţei, spune ea, sunt necesare o disciplină riguroasă în ingijirea tenului, perseverenţă, autoeducare, consultarea unui specialist, pentru a vedea ce se întâmplă cu tenul nostru şi ce putem face pentru a preveni degradarea sa, în timp.

Soarele – principalul vinovat pentru îmbătrânirea pielii?

Expunerea la soare pare să fie un factor extrem de important în procesul de îmbătrânire al pielii. Sigur, aici contribuie şi poluarea din aer, fumul de ţigară pentru fumători sau o viaţă dezordonată, cu ore de somn haotice ş.a.m.d. Însă ridurile, petele maronii de pe faţă sau micile vase de sânge dilatate sunt rezultatul expunerii îndelungate la soare. Iar cu cât pielea este mai albă, cu atât riscul de a dezvolta semne ale îmbătrânirii cauzate de soare este mai mare. De aceea, dermatologii, cosmeticienele şi producătorii de cosmetice recomandă în cor folosirea cu regularitate a produselor cu protecţie solară şi evitarea arsurilor solare.

Evoluţia acestor semne ale îmbătrânirii are loc cu vârsta, spune doctorul Ioana Simian pe site-ul doctor.info.ro.  “O piele expusă aflată în decada a doua, a treia de viaţă îşi păstrează încă netezimea şi culoarea uniformă. 10 ani mai târziu apar ridurile ‘in miscare’; în repaus faţa e netedă, dar la schiţarea oricărei mişcări se zăresc şanţuri nu foarte adânci, dispuse la colţul gurii, în marginea externă a ochilor şi în final la nivelul obrajilor. În decada 4-5 de viaţă apar ridurile pe faţa relaxată. Încet, culoarea uniformă a pielii se pierde şi apar pete maronii, etc”.

Cosmeticiana Tatiana Mihăilă considera că, pentru menţinerea unui ten tânăr şi sănătos, cremele cu protecţie solară sunt “cel mai bun antiaging posibil în acest moment”. “În ultimii doi ani am observat că efectele soarelui asupra tenului sunt mult accentuate. Mi-au venit cliente cu pete pigmentare, cu riduri în exces, dar nu atât de mult ca în ultima perioadă. Mai ales în ceea ce priveşte pigmentaţia, este ceva de groază!”, explică ea. De aceea, recomandă folosirea cremelor care conţin şi protecţie solară, zi de zi, pentru că razele soarelui afectează tenul indiferent de anotimp.

Scump nu înseamnă neapărat mai bun

Frumuseţea unui ten “nu se dobândeşte uşor şi nu se rezumă la o anumită sumă de bani”, spune cosmeticiana Adriana Cârmaciu, de la Yrys Salon. “Pe parcursul a zeci, sute de tratamente de înfrumuseţare, ochiul unui profesionist observă cu uşurinţă eficacitatea produselor anti-aging. Atât gamele folosite în saloanele de înfrumuseţare, cât şi produsele destinate îngrijirii acasă, sunt promovate ca fiind produse ce promit rezultate imediate, un fel de mici ‘baghete magice’. Însă lucrurile nu stau mereu aşa. Multe doamne cred că, dacă un produs este foarte scump, el este neapărat şi cel mai bun, iar dezamăgirea nu se lăsă mult aşteptată. Pe piaţa cosmeticelor apar mereu produse noi cu denumiri atrăgătoare gen ‘masca cu pulbere de diamante’, ‘masca cu foite din aur’, ‘crema cu caviar pur’, produse ce au din start priză la clientele doritoare de nou, de senzaţional. Nu contest efectele benefice ale acestor ingrediente preţioase asupra tenului, însă sunt departe de a fi miracole”, spune Adriana, care foloseşte la salon astfel de produse de lux, care promit efecte revoluţionare asupra tenului în lupta cu degradarea şi îmbătrânirea.

“Sănătatea, frumuseţea unui ten, depind foarte mult de ceea ce noi îi oferim din interiorul nostru – apă din belşug, fructe, legume şi, nu în ultimul rând, un program de viaţă sănătos, evitând pierderea nopţilor, tutunul, alcoolul şi mulţi alţi factori care duc la o îmbătrânire prematură a tenului. Vizitele constante la cosmetică nu fac decât să menţină frumuseţea unui ten şi să aducă un aport la tot ceea ce îi oferim tenului nostru zi de zi. Să nu uităm că ne putem răsfăţa tenul cu metode mai puţin costisitoare, prin aplicarea unor măşti “handmade”, preparate din fructe proaspete, direct din fructiera noastră. Posibilităţi sunt pentru orice buzunar, avem nevoie doar de dragostea de sine şi dorinţa de a rămâne tineri şi a îmbătrâni…frumos!”, conchide Adriana.

De altfel, orice cremă aplicată pe faţă, indiferent cât este de scumpă, nu penetrează decât stratul superficial, nu poate acţiona la nivel profund, pentru a produce acel efect de lifting amintit în reclame. Ea trebuie ajutată printr-un masaj adecvat sau diverse tehnologii şi aparaturi folosite în cabinete specializate care fac ca principiile active din aceste creme să pătrundă în straturile mai profunde ale pielii.

“Nu vă aruncaţi asupra produselor care promit mult prea mult. Foarte rar fac ceea ce spun. Nu este posibil să obţii efectul unui lifting facial dintr-o simplă pomadă. La fel cum nu poţi arăta peste noapte cu 10 ani mai tânără. La fel este imposibil ca un singur produs să trateze eficient atât ridurile, cât şi melasma (petele maronii). Produsele scumpe nu sunt şi mai bune. Ca exemplu, putem considera cremele de hidratare. Indiferent de preţul lor toate fac acelaşi lucru. Ceea ce poate ridica preţul este parfumul adăugat sau recipientul. Baza de hidratare nu presupune costuri ridicate de producţie”, atenţionează doctorul Ioana Simian.

De ce trebuie să ţinem cont când cumpărăm un produs antirid

Iată, pe scurt, câteva recomandări ale doctorului Ioana Simian:

– Nu se folosesc mai multe produse anti-aging în acelaşi timp. Datorită compoziţiei lor (acid hialuronic, retinoic, madecasozid) acestea pot deveni, printr-un proces cumulativ, iritante. Un singur produs este suficient. Pe fata iritată semnele lăsate de vârsta sunt cu mult mai evidente.

– Produsele au nevoie de timp să acţioneze. Cu excepţia celor de hidratare, celelalte produse necesita cel puţin 6 săptămâni de aplicare zilnică pentru a-şi face efectul.

– Două dintre produsele dovedite că funcţionează sunt cremele cu factor de protecţie de minim 15, care blochează atât radiaţiile UVA cât şi UVB şi cele de hidratare. Utilizate, acestea împiedica apariţia petelor maronii, a ridurilor adânci, modificările de textură ale pielii şi apariţia cancerelor de piele.

– Hidratarea este esenţială. O cremă bună va ‘umfla’ ridurile fine şi va face tenul să pară mai sănătos şi mai luminos. Cremele minune care promit dispariţia ridurilor fine în numai 24-48 h se bazează pe unicul efect de hidratare.

– Produsele trebuie să conţină o substanţă activă, demonstrată prin studii ştiinţifice că funcţionează. Aceste studii nu sunt echivalente cu termenul ‘testat dermatologic’, care indică doar faptul că produsele au fost testate pe un număr redus de persoane şi nu s-au dovedit a fi iritante.

– Printre ingredientele active care şi-au dovedit ştiinţific, până acum, efectul antirid şi de ştergere a semnelor provocate de expunerea la soare se numără: retinoizii (retinol, retinil, acid retinoic), alfa hidroxi acizii, acidul azelaic, unii factori de creştere, hidrochinona, acidul kojic, peptidele şi acidul salicilic.

– Nu există produse numai pe bază de extracte naturale. Multe dintre aceste extracte nu pot fi adăugate în forma lor naturală în creme, şi dacă s-ar face asta, costurile ar fi enorme. Majoritatea extractelor din plante sunt supuse unui proces complex de transformare, sinteza chimică, care permite înglobarea lor într-un produs ce poate fi folosit acasă, pentru îngrijirea zilnică a pielii.

În concluzie

Tinereţea fără bătrâneţe rămâne un mit, în pofida metodelor, poţiunilor şi formulelor magice care abundă, acum, în piaţa destinată înfrumuseţării, sănătăţii şi longevităţii trupului uman. Mai mult, cercetătorii şi profesioniştii în domeniu care au rămas fideli bunului simţ susţin că oamenii binecuvântaţi cu darul tinereţii, dacă nu veşnice, cel puţin îndelungate, sunt cei care au ştiut să aibă grijă mai întâi de interiorul lor, şi mai apoi de exterior. Optimismul, buna dispoziţie, o hrană sănătoasă şi cât mai naturală, o viaţă trăită frumos, fără excese şi cât mai activă, au creat un teren fertil pentru ca micile trucuri cosmetice menite să conserve şi să protejeze corpul pe care l-am primit de la Mama Natură să dea roade.

 

 

 

 

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger