Promisiunea unei feţe lipsite de riduri şi a unor muşchi care să nu-şi piardă fermitatea mai primeşte o încurajare din partea unor cercetători americani, care au reuşit să întârzie, ba chiar să elimine efectele îmbătrânirii în rândul şoarecilor. Metoda: eliminarea celulelor ieşite din uz, incapabile să mai facă diviziune.
Studiul a fost publicat în revista Nature şi se concentrează asupra celulelor îmbătrânite, care nu se mai reproduc în celule noi. Deşi acestea sunt eliminate de sistemul imunitar, ele se acumulează odată cu trecerea timpului, astfel încât persoanele vârstnice ajung să aibă circa 10% astfel de celule. Ei bine, cercetătorii de la clinica americană Mayo au descoperit o metodă de a elimina aceste celule, în cadrul unui experiment cu şoareci modificaţi genetic.
Cum animalele îmbătrânesc mult mai repede decât oamenii, acestora le-a fost administrat un medicament care “ucide” celulele îmbătrânite. Apoi, cercetătorii au monitorizat evoluţia a trei aspecte ale îmbătrânirii: formarea cataractei, degradarea ţesutului muscular şi pierderea depozitelor adipoase, care păstrează pielea fermă. Rezultatele au arătat că aceste simptome au fost “drastic întârziate” pe durata tratamentului, iar şoarecii deja bătrâni care au primit acest medicament au suferit doar ameliorări semnificative la nivel muscular.
“N-am mai văzut niciodată ceva asemănător,” a declarat James Kirkland, unul dintre autorii experimentului, susprins de efectul profund al terapiei lor. Aceasta din urmă nu a avut niciun efect asupra duratei de viaţă. Deşi în cazul oamenilor celulele îmbătrânite nu pot fi pur şi simplu eliminate, specialiştii susţin că acesta este un prim pas spre descoperiri ce vor putea face ca tinereţea fără bătrâneţe să fie mai aproape decât credem. Pentru început, trebuie căutate soluţii pentru întărirea sistemelor imunitare ale tinerilor, astfel încât acestea să elimine natural şi eficient celulele bătrâne, sau să se creeze medicamente care să acţioneze exclusiv asupra acestor celule, datorită tipului special de proteine produse de celulele bătrâne.
Sursa: BBC News