“Ţinem munţii în loc” prin cultură: FânFest 2012

15

Roşia Montană vă aşteaptă la cea de-a şaptea ediţie a festivalului FânFest, care se va desfăşura pe durata a cinci zile în acest an, adică din 15 până în 19 august. Programul promis de organizatori este variat, plin de evenimente speciale, reunite într-un scop comun al tuturor susţinătorilor păstrării nealterate a acestui loc şi a istoriei sale: promovarea Roşiei Montane ca patrimoniu demn de lista UNESCO.

 

 

 

„Fie că vii pentru prima dată sau eşti deja cunoscător vechi al FânFest, vei avea prilejul să participi la conferinţe şi dezbateri, proiecţii de filme documentare şi reprezentaţii de teatru, să cumperi bunătăţuri de la piaţa ţărănească sau să iei parte la activităţile recreative în aer liber. Roşia Montană este o experienţă care trebuie savurată pe deplin. Serile vor fi animate de concerte live şi petreceri cu DJ-i; în premieră, am pregătit un loc pentru silent disco party. Şi în acest an, trupele invitate participă pro-bono pentru a susţine Campania Salvaţi Roşia Montană. Rând pe rând, pe scena festivalului vor urca: Mushroom Story, Rehab Nation, Mojo Barrel Band, Robin & The Backstabbers, Luiza Zan, Blazzaj, Kumm, Iordache, Luna Amară şi IPR, Norzeatic & Khidja, Blanoz, Subcarpaţi, Aria Urbană, Silent Strike şi Ansamblul Einuiea”.

 

 

“Ceea ce ne uneşte şi ne aduce şi în acest an la FânFest este comunitatea localnicilor care se opun proiectului minier. Ei ne aşteaptă să le auzim povestea, să ne vorbească despre valorile în care cred şi să ne împărtăşească convingerea lor, potrivit căreia, prin cultură şi spirit civic, Roşia Montană are un viitor. Vă aşteptăm între 15-19 august 2012 la FânFest să sărbătorim patrimoniul natural şi cultural al Roşiei Montane, să ne îmbogăţim spiritul critic şi militant şi să reamintim tuturor că Roşia Montană rezistă! Prin tine, prin noi toţi cei care o vizităm şi suntem alături de ea!”, spun organizatorii festivalului.

 

 

Prima ediţie a festivalului FânFest a avut loc în 2004, iar evenimentul a crescut de atunci şi a adunat, an de an, mii de vizitatori din întreaga ţară, dar şi din străinătate. „FânFest este unul dintre modurile în care arătăm că în Roşia Montană se poate trăi din agricultură, turism şi alte activităţi ce nu distrug natura şi cultura”, afirmă organizatorii evenimentului. Puteţi urmări detaliile despre programul din acest an al FânFest la următoarele adrese:

http://www.facebook.com/events/151246421666757/ (eveniment)
http://www.facebook.com/FanFestRosiaMontana (pagina de promovare FânFest)
http://www.facebook.com/alburnusmaior (pagina Alburnus Maior)
http://www.facebook.com/rosia.montana.in.unesco (pagina de promovare Roşia Montană în UNESCO)

 

Alte informaţii:
http://rosiamontana.org/
http://www.rosiamontana.net/
http://fanfest.ro/

 

Sursa şi foto: FânFest.ro


15 comentarii

 1. fanfest nu are vreo tangenta cu ideea de cultura. ca se strang unii, asculta muzica si beau bere si lasa mizerie in urma nu prea inseamna cultura in adevaratul sens. e drept, muzica e un produs cultural, dar depinde de context, de continut, de public.

 2. unii pot sa traiasca la Rosia Montana din agricultura si tursim, dar in mod evident, nu toti. ca somajul e de 80% si saracia e raspandita. dar se poate face si turism si agricultura si minerit, mai ales ca asta vor cei mai multi oameni sa se faca. Si prin proiectul celor de la RMGC se va si reecologiza zona si se vor finaliza reabilitarile cladirilor si elementelor de patrimoniu. Ca galeriile romane vechi de 2000 de ani sunt deja in curs de reabilitare

  • macar aici e vorba de rezultate concrete, dar care sunt rezultatele fanfest? inteleg ca obtin ei mediatizare crescuta in aceasta perioada, dar concret, oamenii de la rosia nu se aleg cu nimic. se opun niste activisti unui proiect, asa si? propun ceva serios si viabil in loc?

   • ei doar propun sa nu se faca proiectul minier. chiar daca e dorit de oamenii din localitate. chiar daca le va rezolva problemele. desi, cum am mai zis pe aici, nu inteleg care e problema sa se faca si turism si minerit.

     • Pentru Sorin și Elena, răspunsuri la întrebările lor:

      1. Rezultatele FanFest – mediatizarea internațională a localității, cu efect vizibil (din anii anteriori) în creșterea numărului de turiști. Dacă numai pe la muzeul deschis de RMGC în localitate trec anual câte 10.000 de turiști (potrivit propriilor lor date), câți turiști ajung anual pe acolo? Dacă zona n-ar fi fost declarată mono-industrială în 2001 după dorința RMGC, împiedicând înființarea de pensiuni, care ar fi fost efectul turiștilor asupra economiei localității?

      2. Oponenții proiectului distructiv de la Roșia Montană propun variante de dezvoltare alternativă a localității – uite un astfel de exemplu, în care sunt tratate posibilitățile de dezvoltare ale turismului, agriculturii și industriei prelucrării lemnului, comparativ cu localități învecinate Roșiei Montane: Alternativele de dezvoltare ale Roșiei Montana. În imagini și comentarii

     • 1. cum a fost impiedicata infiintarea de pensiuni, daca in localitate s-au deschis pensiuni? nu are nicio logica. chiar si seful de la Alburnus Maior si-a deschis o pensiune acolo, in timp ce urla sus si tare ca nu se poate deschide pensiune. nu ti se pare ca se contrazice singur?
      2. e asa de simplu sa spui “sa se faca turism” dar adevarul e ca va fi realizabil dupa ce cei de la RMGC vor investi foarte mult in reabilitarea cladirilor de patrimoniu, in infrastructura si in reecologizare. si, la urma urmei, de ce sa nu se faca ce vor oamenii de acolo?

 3. E chiar nasol daca se militeaza pentru pastrarea nealterata a acestui loc. Cine poate fi de acord ca Rosia Montana sa ramana in poluare, saracie si cu patrimoniul degradat, cand astea sunt probleme care se pot rezolva prin proiectul minier?

  • mai ales ca nu vin cu vreo propunere viabila in schimb, ca doar nu o vor duce localnicii mai bine ca fac ei un festival sau nu contribuim la stabilizarea economica pe plan national prin cativa turisti veniti la fest-ul lor

   • Referitor la viabilitate proiectului RMGC, un citat:

    „Cu beneficiile aduse Romaniei prin acest Proiect nu vom fi mai bogati, dar generatiile urmatoare vor fi cu siguranta mai sarace, prin epuizarea resurselor, distrugerea reliefului si a mediului, distrugerea culturala si nu in ultimul rand prin distrugerea coeziunii comunitatii locale. (…)

    Beneficiile mici pentru Romania ale acestui Proiect palesc in fata pierderilor . Raportul costuri (pierderi)/ beneficii este foarte defavorabil pentru Romania.”

    Bine, aceasta este doar „opinia neavizată” a comisiei din Academia de Studii Economice care a studiat acest proiect. Singurele „opinii avizate” sunt cele care aparțin „specialiștilor RMGC”.

    • Anda, uite ce promite RMGC că va rezolva prin proiectul minier:

     Din studiul de impact al companiei, Vol. 13, pag. 31:

     „Urmare a funcţionării investiţiei:
     – Suprafaţa de teren neproductiv va creşte de la 5% iniţial, la 64,4%
     Suprafaţa fâneţelor va scădea de la 60% la 29%
     Pădurile, după deforestare, îşi vor reduce suprafaţa de la 17,7% la 5,6%
     Zonele carstice cresc ca suprafaţă de la 12% la 64,3%”

     Dacă dorești, pot să mai citez și partea cu acidul cianhidric emanat în aer (100 de kg pe zi), cantitatea imensă de metale grele din iazul de decantare sau poluarea apelor, solului și aerului. Iar astea sunt doar ceea ce afirmă specialiștii plătiți de RMGC, pentru că alții sunt de părere că riscurile de mediu sunt mult subestimate.

     Pot să revin cu citate și legături, Anda. Spune-mi dacă ai nevoie să te documentezi ca să îți schimbi părerea pe care ți-ai format-o greșit, consider eu, numai din câteva enunțuri ale celor care se ocupă de comunicarea (aka manipularea) RMGC.

    • nu stiam ca cei de la ASE sunt specializati in Mediu sau in patrimoniu sau in sociologie. nu de alta, dar ei vorbesc de distrugeri in timp ce cei de la RMGC vor reecologiza mediul, vor reabilita patrimoniul iar legat de coeziunea sociala ai dreptate, s-au cristalizat 2 grupuri. marea majoritate a localnicilor care vor sa inceapa proiectul si o mana de oameni care se opun. ceea ce nu e nefiresc, adica e absurd sa crezi ca poate fi unanimitate in cadrul unei comunitati. asta se intampla doar pe vremea lui Ceausescu. in fine… explica-mi si mie cum cateva miliarde de dolari la bugetul de stat combinat cu un impact in PIB de 1% si cu cea mai mare investitie privata din tara noastra de pana acum ne va face mai saraci? e stupid sincer.

     • Uite, vezi că nu ai citit materialul celor de la ASE? Care au vorbit tocmai despre aspectele economice ale proiectului.

      Eu nu reușesc să-mi dau seama cum poți susține atât de hotărât afirmațiile RMGC fără ca măcar să citești ce scriu unii dintre specialiștii care îi contrazic. Dă-mi și mie rețeta, ce ar trebui să fac ca să ajung să susțin poziția ta, dar cu argumente?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger