Ții prea mult la bunurile tale? Poate e din cauză că nu te iubește nimeni

1

E adevărat că înlocuim dragostea cu bunuri materiale? Aceasta este întrebarea la care încearcă să răspundă cercetătorii de la Universitatea din New Hampshire și Yale care vor să afle și dacă inversul este corect – oamenii care au parte de dragoste își apreciază bunurile mai puțin?

Cercetătorii au apelat la 185 de voluntari, cu o medie a vârstei de 35 de ani, pentru câteva exerciții. Jumătate dintre participanți au fost rugați să-și amintească o perioadă din viața lor când se simțeau sprijiniți și iubiți, iar ceilalți au fost rugați să-și amintească un moment distractiv, precum o cină la un restaurant grozav. Apoi, toți voluntarii au fost rugați să pună preț pe pătura care se află momentan pe paturile lor. Cei care și-au amintit o experiență plăcută de la restaurant au evaluat pătura, în medie, la 173,30 dolari, dar cei care și-au amintit perioada în care erau iubiți au evalut-o la 33,38 de dolari, în medie.

“Ce am aflat este că dacă oamenii au deja sentimentul că sunt iubiți și acceptați, ceea ce le oferă protecție, confort și siguranță, bunurile au o valoare scăzută”, explică Edward Lemay, cercetătorul șef.

Cercetătorii au realizat și al doilea experiment în care au fost implicați 98 de studenți la psihologie și afaceri, cu o medie a vârstei de 21 de ani. Un cercetător a mers în trei clase de studenți și le-a înmânat chestionare referitoare la atașamentul emoțional și sondaje de asociere a unui cuvânt din două, care le puneau la dispoziție studenților cuvinte care fie descriau emoți, precum “dependent” sau “îmbrățișare”, fie erau cuvinte general pozitive, precum “fericit” și “vesel”.

Apoi, un al doilea cercetător le-a înmânat studenților pixuri cu logo-ul universității care urmau să rămână în posesia studenților, iar aceștia aveau posibilitatea să le vândă cu între 0,25 și 9,75 dolari. Subiecții au fost rugați să pună un preț pe pix. Cercetătorii au observat că studenții care au ales cuvinte despre relații au evaluat pixul la 3,23 de dolari, în medie, iar cei care au ales cuvinte pozitive au evaluat pixul la 4,11 dolari.

Cercetătorii spun că rezultatele ajută la explicarea multor situații din ziua de astăzi în care oamenii renunță cu greu la bunurile lor.

Foto: Flickr / tinou bao

Sursa: Time

Citiți și:

5 feluri în care banca ne urmărește pas cu pas

Banii nu aduc fericirea, decât dacă ai mai mulți decât prietenii tăi

Un oraș din Marea Britanie pune preț la propriu pe copaci

Tags:Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger