Tigrii din insula Sumatra nu abandonează lupta pentru supraviețuire, în ciuda dispariției pădurilor

0

Prima acțiune internațională amplă de observare și supraveghere a celui mai de temut prădător din insula Sumatra, tigrul Sumatran (Panthera tigris sumatrae), arată că felina uriașă rezistă în ciuda dispariției pădurilor care constituie habitatul său. Descoperirea dă speranțe organizațiilor internaționale și autorităților indoneziene, care speră să poată ocroti de acum încolo pădurile rămase, pentru a susține supraviețuirea acestei specii de tigru.

 

Studiul a fost realizat de opt organizații non-guvernamentale, alături de reprezentanți ai autorității guvernamentale din Indonezia. Concluzia a fost că tigrul Sumatran (subspecie de tigru) este prezent în 70% din zonele de pădure supravegheate. Dacă acestea vor fi protejate de acum încolo, șansele de supraviețuire ale speciei sunt foarte mari, spun specialiștii. Acțiunea s-a desfășurat pe o suprafață de 13.500 de kilometri de pădure și s-a bazat pe urmărirea prezenței mai multor elemente – urme de pași, prezența fizică directă, urme de hrănire etc. La studiu au luat parte organizații precum Wildlife Conservation Society (WCS), Panthera’s Tigers Forever Program, Fauna & Flora International (FFI), World Wide Fund for Nature (WWF) și altele.

Au fost și zone unde veștile nu puteau fi bune: despăduririle agresive din ultimele decenii au dus la reducerea numărului animalelor, care nu pot trăi în spații atât de degradate. Este cazul provinciei Riau, care, în ultimii 25 de ani, a pierdut 65% din pădurile sale, iar tigrii au fost direct afectați. În zonă s-a descoperit cel mai mic număr de feline dintre toate zonele cercetare. Prin realizarea unor coridoare de pădure care să ajute la deplasarea tigrilor izolați în păduri golașe către zone mai potrivite pentru ei s-ar putea salva și comunitățile mici de feline care încă locuiesc în provincia Riau. Motivul dispariției pădurilor din această regiune este, ca peste tot, unul economic: locul sălbăticiei este luat de plantații de palmieri sau de materie primă pentru celuloză și hârtie. Un studiu al WWF realizat în 2008 a arătat că tăierea pădurilor numai în provincia Riau a generat 3,7 gigatone de dioxid de carbon în perioada 1982 – 2007.

Potrivit unor date oferite de supravegheri prin satelit, insula Sumatra a pierdut, în ultimii opt ani, 9% din suprafața sa împădurită. Rata de despădurire este considerată, astfel, unde dintre cele mai mari din lume. Dacă ea se menține la acest nivel, habitatul tigrilor va fi în pericol, în special din cauza fragmentării, care le va pune serioase probleme de hrănire și reproducere. Din acest motiv, spun ONG-urile participante la acțiune, guvernul indonezian trebuie să ia măsurile necesare pentru protejarea pădurilor, pentru ocrotirea tigrilor, astfel încât să ajungă la scopul ambițios propus de a dubla numărul tigrilor din Sumatra până în anul 2022. Cum Indonezia a pierdut, deja, subspeciile de tigru Bali și Javan, tigrul Sumatran rămâne ultima subspecie a țării. În sălbăticie, se estimează că mai sunt 3.000 de exemplare de tigri, motiv pentru care specia este considerată în pericol.

 

Sursa: ENN / Mongabay

Foto: Matthew Linkie / Fauna & Flora International

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger