Tigrii Amur din Rusia, sub amenințarea unui virus purtat de câini

0

 

Tigrii Amur aflați în sălbăticie în Rusia cad victime unei infecții virale transmise de câinii vagabonzi. Aceeași infecție a atacat populația de lei din Serengeti, iar o formă mutantă a virusului se răspândește la focile din toată lumea. Vaccinarea ar putea opri răspândirea virusului, spun oamenii de știință, dar măsurile necesare trebuie luate imediat.

 

În ultimul deceniu, cel puțin două cazuri de îmbolnăvire cu această boală câinească au fost confirmate la tigrii siberieni. Infecția se manifestă prin convulsii musculare, dezorientare și poate duce la crize spasmodice fatale pentru animale. Potrivit lui Denise McAloose, reprezentantă a Wildlife Conservation Society din New York, mostre provenite de la mai mulți tigri Amur, aflate acum în studiu, arată instalarea simptomelor specifice bolii și extinderea acesteia. Denise McAloose a prezentat concluziile cercetărilor pe această temă în cadrul unui simpozion internațional dedicat Anului Internațional al Pădurilor din Rusia.

Aflați în pericol din cauza pierderii habitatului lor natural, a vânătorii excesive (a lor și a speciilor care, pentru ei, înseamnă hrană), tigrii se împuținează de la un la altul. În prezent, au mai rămas în sălbăticie doar aproximativ 3.500 de exemplare. 13 țări care încă se mai bucură de prezența lor au investit zeci de milioane de dolari pentru a le oferi protecție. Dintre toți, tigrii Amur sunt cei mai vulnerabili. În 2005 se considera că au mai rămas 500 cu totul, dar de atunci și până în prezent, spun cercetătorii, este foarte probabil ca numărul să mai fi scăzut cu 100. Iar boala transmisă de câini ar putea fi un factor determinant în acest declin, a declarat McAloose.

În 1994, maladia a ucis peste 1000 de lei în regiunea Serengeti (Tanzania și Kenya), iar virusul s-a răspândit tot prin câini, care, ulterior, au fost vaccinați și epidemia a fost stopată. Același virus a fost responsabil pentru aproape-dispariția dihorului cu picior negru din America de Nord și o formă mutantă a sa atacă repetat focile europene. Prin vaccinare în masă, în special a câinilor, extinderea acestei boli poate fi oprită, a arătat reprezentanta Wildlife Conservation Society, iar specii precum tigrii Amur pot fi salvate.

 

Sursa: New Scientist

Foto: Wikipedia


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger