Ţigările fac ravagii în organism la câteva minute după inhalarea fumului

4

Fumatul dăunează organismului în câteva minute, nu în câțiva ani, sugerează un raport american citat de BBC News.

Chimicalele care cauzează cancer se formează repede în corp, după fumat. Cercetătorii spun că rezultatele studiului la scară mică sunt un avertisment pentru cei care se gândesc să se apuce de fumat. De asemenea, organizaţia anti-fumat Ash spune că rezultatele sunt un semn că nu e niciodată pre devreme să ne lăsăm.

Este cunoscut impactul pe termen lung al fumatului care duce la boli de inimă şi mai multe tipuri de cancer. Acest studiu sugerează că daunele încep la câteva momente după fumarea primei ţigări.

Cercetătorii au monitorizat nivelul chimicalelor asociate cu cancerul, hidrocarburi aromatice policiclice (PAH), la 12 pacienţi după ce aceştia au fumat. O astfel de substanţă a fost adăugată ţigărilor subiecţilor, substanţă care a fost modificată de corp şi transformată într-o altă substanţă chimică ce dăunează ADN-ului şi a fost asociată cu cancerul. Cercetătorii spun ca acest proces are loc la între 15 şi 30 de minute după ţigară.

“Acest studiu este unic, este primul care investighează metabolismul uman al unui PAH furnizat de inhalarea fumului de ţigară, fără interferenţa altor surse precum poluarea aerului sau regimul alimentar”, spune profesorul Stephen Hecht, de la Universitatea din Minnesota.

“Toată lumea ştie că fumatul duce la cancer la plămâni, dar acest studiu arată cât de repede începe acest proces – nu în 30 de ani, ci în 30 de minute de la prima ţigară”, spune, la rândul său, Martin Dockrell, director în cadrul Ash.

Foto: Flickr / bOrOda

Citiţi şi:

Anul nou începe cu o lege anti-fumat în Spania

Tinerii americani fumează  marijuana mai mult decât ţigări

Noile vitamine pentru creier: nicotina, mersul pe jos, meditaţia şi jocurile video

Tags:4 comentarii

  1. eu zic ca toate articolele de genul asta au foarte putine sanse sa isi atinga tinta. ca o persoana in mijlocul procesului de renuntare la fumat, pot spune ca nu aceasta este calea, citind modelul asta de articol primul gest ar fi sa imi aprind 2 tigari, nu una. as recomanda oricui cartea lui allen carr despre renuntarea la fumat. oricine incearca o cautare google va gasi cel putin varianta in engleza.

  2. Pingback: De ce Danemarca este capitala mondială a cancerului? » Think Outside the Box

  3. Pingback: Tricourile care te anunţă când eşti într-un loc poluat » Think Outside the Box

  4. Pingback: Unii oameni se nasc fumători » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger