Publicația ”Science” dezvăluie și discută descoperirea unor fosile aparținând rinocerului lânos primitiv în munții Himalaya, descoperire care indică faptul că unele mamifere gigantice ar fi evoluat prima dată în regiunea tibetană, înainte de începutul erei glaciare.
Extincția giganților epocii de gheață, precum rinocerii lânoși, mamuții, leneșii uriași și alții, a fost studiată îndelung, dar despre originea acestor giganți se știu încă prea puține lucruri. De unde au venit? Cum au reușit să se adapteze vieții într-un mediu atât de rece și ostil? Aceste întrebări i-au frământat pe cercetători de multă vreme. În 2007, o echipă de geologi și paleontologi, condusă de Xiaoming Wang (Muzeul de Istorie a Naturii, Los Angeles) și Qiang Li (Academia Chineză de Științe), a descoperit scheletul complet, cu tot cu maxilarul inferior, al unei specii de rinocer lânos. Descoperirea a avut loc sud-vestul Platoului Tibetan, la poalele munților Himalaya.
”Locuri precum Tibetul, Arctica sau Antarctica sunt cele de unde vor veni surprizele de acum înainte, cele mai neașteptate descoperiri ale viitorului, pentru că acestea sunt frontierele încă neexplorate”, au precizat autorii studiului. Astfel, scheletul descoperit acum patru ani indică prezența acestei specii de rinocer lânos cu 3,6 milioane de ani în urmă, ceea ce îl face mai bătrân decât rudele sale din epoca de gheață, ale căror urme s-au descoperit mai ales în Europa și Asia. Mamiferul a trăit într-o perioadă mai caldă a Pământului, au conchis cercetătorii, studiind scheletul acestuia și stabilindu-i particularitățile. Teoria lor este că animalul s-a adaptat perfect condițiilor de viață care au evoluat înspre epoca de gheață și că, atunci când era glaciară s-a instalat, a migrat din înălțimile tibetane înspre teritoriile europene și asiatice.
Echipa de specialiști a mai descoperit și oseminte ale altor specii dispărute, predecesoare ale anumitor animale, cum ar fi: calul cu trei degete, oaia albastră (bharal tibetan), antilopa tibetană (chiru), leopardul de zăpadă, bursucul și alte 23 de specii de mamifere. Rezultatul muncii lor aduce indicii extrem de prețioase pentru analiza evoluției speciilor înainte de epoca de gheață. Cercetătorii vorbesc despre un nou scenariu: iernile dure din Tibet se prea poate să fi oferit exact acei primi pași esențiali în adaptarea la era glaciară pentru o serie de mamifere – gigant din fauna Europei, Asiei și Americii de Nord. Astfel, ei numesc Platoul Tibetan ”un leagăn al vieții” pentru giganții epocii de gheață.
Sursa și foto: Science Daily