Think outside the box

2

“Think outside the box” este o expresie care, desi nu este a noastra, este arhicunoscuta de toata lumea. Se refera la mai multe lucruri deodata. Se refera la curajul de a gandi altfel, se refera la inovatie, se refera abilitatea de a gandi liber si de a nu accepta alte limite decat cele impuse de propria noastra constiinta.

de Magor Csibi

Dupa perceptia si filosofia noastra, specia umana reprezinta “coroana” evolutiei si a procesului de creatie care s-a petrecut pe planeta noastra de mai bine de cateva miliarde de ani. Am trecut prin acest proces de evolutie, ne-am civilizat, ne-am educat, ne-am luptat pentru libertatea noastra, tocmai ca sa putem sa devenim cu adevarat liberi si ca sa putem trai exact cum vrem noi, folosindu-ne din deplin de libertatea de a alege.

Dar, paralel cu lupta noastra pentru libertatea de exprimare, pentru emancipare si eliberare, am inceput sa construim un zid in jurul nostru si am reusit sa cream un sistem care ne ia tocmai aceste libertati, chiar daca numai intr-un mod indirect. Am incercat sa cream o civilizatie unde totul este facut in asa fel incat noi sa putem fi cat mai liberi, un sistem unde totul este automatizat si mecanizat pentru confortul si fericirea noastra, numai ca rezultatul nu a fost conform asteptarilor. In loc ca acest sistem sa ne elibereze, sa ne dea oportunitatea ca dupa atatea modernizari si automatizari sa putem avea timp liber pentru noi, pentru a gandi si a crea, pentru a fi fericiti, acest sistem ne-a automatizat si pe noi.

Am reusit sa cream o societate unde, desi aparent totul este posibil si liber, suntem conditionati sa traim intr-un fel sau altul, suntem pre-programati sa avem o viata sau alta, iar conceptul de a “gandi in afara cutiei” devine singura noastra speranta. Dar in acest proces chiar expresia de a “gandi in afara cutiei” devine alterata deoarece, de cele mai multe ori, numai faptul ca gandim, pur si simplu, poate sa ne plaseze in afara cutiei.

Acum cativa ani am avut privilegiul de a fi la locul potrivit, in momentul potrivit si printr-o conjunctura fericita am participat la o campanie Mindbomb, o campanie sociala si civica in cel mai pur sens al cuvantului. Aceasta campanie incerca si incearca in continuare, cu ajutorul a catorva artisti extrem de talentati, sa critice, sa arate cu degetul, dar nu intr-un mod agresiv si destructiv, asa cum suntem noi obisnuiti, ci intr-un mod constructiv, plin de umor, cu ajutorul artei.

Intr-o campanie Mindbomb, unul dintre afise, in opinia mea cel mai bun dintre cele create, adresa intrebarea “Te-ai gandit astazi?”. Desi e o intrebare aparent simpla, chiar banala, majoritatea oamenilor au avut dificultati serioase in a intelege mesajul. Multi se intrebau, retoric, la ce ar trebui sa se gandeasca, altii cautau mesajul subliminal, subintelesul, desi textul era cat se poate de simplu, clar si la obiect.

Se pare ca a gandi a devenit un lucru din ce in ce mai rar intalnit in societatea noastra. Ne gandim la probleme, ne gandim la ce avem de facut zilnic la locul de munca, la scoala sau in familie, ne gandim cum sa facem ca bugetul nostru stramtorat sa ne acopere nevoile, ne gandim in ce culoare sa ne zugravim camerele, ce masini sa ne cumparam si care marca de iaurt e intr-adevar sanatoasa. Dar ceea ce nu realizam este ca toate aceste activitati nu necesita neaparat gandire. De fapt, zilnic putem sa ne exprimam niste optiuni, sa bifam cateva dintre raspunsurile predefinite, prestabilite de modul nostru de a trai. Alegerile noastre sunt limitate si este nevoie de un real curaj pentru a fi in stare sa gandesti in afara sistemului, doar pentru placerea de a avea idei proprii.

De ce aceasta introducere?

Pentru ca as dori sa va provoc. Am discutat prin intermediul site-ului despre numeroase teme pana acum, despre politica, despre economie, despre sport si lifestyle si cate ceva chiar si despre mediu. Ceea ce as dori eu insa este cu totul si cu totul altceva. Vreau sa va invit sa ganditi. Vreau sa va invit sa va implicati. Vreau sa va starnesc constiinta.

Va invit la o calatorie imaginara prin care vom incerca nu sa dam raspunsuri gandite de-a gata la anumite intrebari, ci sa punem intrebari, sa dezbatem si sa fim creativi. Nu incercam si nici nu vrem sa spunem nimanui cum sa-si traiasca viata, nu insistam sa gasim solutii inovatoare la problemele grave cu care ne confruntam. Tot ceea ce o sa incercam este sa iesim din ignoranta noastra zilnica si sa ajungem la radacina problemelor noastre.

Vom darama impreuna bariera dintre jurnalist si cititor, iar randurile si gandurile vor fi scrise de orice om creativ, care are dorinta de a se exprima. Vom crea o rubrica despre mediu, dar si despre societate. Din pacate, protectia mediului este din ce in ce mai dificila, iar cel mai nociv lucru pentru mediu este ignoranta. Ignoranta noastra fata de problemele existente ne face sa fim partasi la distrugerea zilnica a naturii. Cu fiecare moment de nepasare se mai taie un copac, cu fiecare noua tentativa de automatizare se mai polueaza un rau, cu fiecare moment de neatentie mai dispare o specie de pe pamant.

Va invit sa ne trezim impreuna. Va invit sa discutam. Va invit sa gandim. Iar ceea ce stim deja este ca nimic nu este predefinit, nimic nu este imun la schimbare, astfel incat fiecare calatorie, fiecare dezbatere poate sa ne surprinda, atunci cand ajungem la capat.

Tags:2 comentarii

 1. Nu sunt comentarii.. nimeni nu s-a gandit astazi?

  Ideea e buna, ar putea deschide un logos civitas un loc de discutii libere, unde ideile unora sa se intalneasca si sa provoace ideile altora.
  Se pot darama cateva sabloane( nihilism pozitiv?) sau putem ridica macar cateva intrebari.

  Eu propun o tema de gandire: “Povestea lucrurilor”

  wwww.povestealucrurilor.ro

  Aici este un film tradus de noi in romana, care ne ajuta sa gandim altfel intreaga poveste legata de ecologie si marketingul ecologic…Undeva la baza problemelor ramane consumul si dezechilibrul nevoie reala-consum-ce dai inapoi.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger