The Independent scrie despre raportul specialiștilor străini privind Roșia Montană, publicat de TOtB

1

Un raport privind importanța arheologică a unei vechi mine de aur romane a pus în pericol planurile guvernului român de a aproba mineritul invaziv, scrie The Independent. Raportul experților, țăinuit timp de trei ani de guvernul din București, a fost comandat de Ministerul Culturii și finanțat de o organizație nonprofit, Pro Patrimonio, angajată să protejeze patrimoniul cultural al României. Raportul spune că situl antic, aflat în Roșia Montană, în Munții Apuseni, merită considerat sit de patrimoniu mondial sub egida Unesco și că galeriile sale reprezintă “cea mai extinsă și mai importantă mină de aur subterană romană întâlnită vreodată”. Luna aceasta, continuă publicația britanică, Ministerul Culturii a prezentat o listă cu monumente pe care le-ar vrea în patrimoniul mondial, însă pitorescul sat Roșia Montană, cu galeriile sale antice ce atestă mineritul roman, nu se află pe ea.

 Foto: Cristian Neagoe

 

Satul se află lângă unul dintre cele mai mari depozite neexploatate de aur din Europa. O companie minieră canadiană, Gabriel Resources, vrea să extragă aurul folosind o metodă care ar neceista 40 de tone de cianură pe zi. Politicienii au sprijinit aceste planuri.

În 2010, primarul localității, Eugen Furdui, recunoștea: “Dacă Roșia Montană ar fi inclusă pe lista patrimoniului mondial Unesco, asta ar însemna în mod automat că minieritul nu ar putea să continue. Iar noi vrem ca acest proiect minier să meargă mai departe”.

Autorii raportului – Andrew Wilson și David Mattingly, profesori de arheologie romană la Universitatea Oxford, respectiv Universitatea Leicester, și Mike Dawson, directorul firmei de consultanță arheologică și ecologică CgMs – au mers la fața locului și au fost impresionați de ce au găsit acolo.

“Principalul lucru care ne-a fost cerut a fost să evaluăm situl și să vedem dacă merită luat în considerare pentru patrimoniul mondial Unesco”, a spus profesorul Dawson. “Părerea noastră este că are un rang foarte ridicat”.

Concluziile experților au rămas necunoscute până în noiembrie, când a fost obținut raportul, și au venit în sprijinul a mii de protestatari care presează guvernul român să renunțe la proiectul de lege care ar da undă verde proiectului Gabriel Resources – acesta urmând să distrugă satele și munții.

“Sunt bucuros că publicul [poate vedea acum]aceste informații”, a spus profesorul Dawson. “Merită să fie disponibile [publicului]”.

O comisie guvernamentală a respins acum propunerea minieră. Cu toate acestea, opozanții avertizează că este vorba doar de o amânare temporară, întrucât respingerea s-a bazat pe motive tehnice și legislative și nu pe aspecte de mediu.

Asta înseamnă că ușile rămân deschise pentru companii ca Gabriel Resources, care pot trimite propuneri revizuite. În semn de răspuns la cea mai recentă respingere, Jonathan Henry, directorul executiv al Gabriel Resources, a spus: “Obiectivul nostru rămâne să facem din proiect o realitate de pe urma căreia să beneficieze România și Roșia Montană”.

Odată cu publicarea studiului britanic, va fi dificil însă pentru guvernul român să nege contribuția adusă de regiunea culturii mondiale. Dar, după avertizarea profesorului Dawson, beneficiile financiare obținute din minerit sunt mari.

“Din experiența mea, banii vorbesc”, a spus el. “Dacă [raportul]este criticat, va fi criticat în baza argumentului că conservarea costă bani”.

 

TOtB a publicat în exclusivitate raportul experților străini privind importanța culturală a Roșiei Montane la 17 octombrie. Îl puteți citi integral sau sintetizat accesând linkul de mai jos:

EXCLUSIV TOTB: Citește integral raportul specialiștilor străini despre importanța Roșiei Montane pentru patrimoniul mondial, a cărui existență a fost negată de Ministerul Culturii


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger