The Green Pilgrimage Network. Pelerinajul este supus presiunilor de mediu

0

În fiecare an, milioane de sikhi se adună la Templul de Aur din oraşul sfânt Amritsar, nordul Indiei, îngroşând amprenta de carbon a oraşului măcinat deja de o populaţie densă şi de o industrie grea ce afectează calitatea aerului şi a apei şi îndemnându-i pe edili şi pe activişti să împingă înainte practici ecologice precum folosirea energiei solare sau reducerea cantităţii de deşeuri. Cazul Amritsar, unde în jur de 100.000 de mii de oameni din toată India şi din întreaga lume poposesc zi de zi, nu e însă unic – anual, sunt înregistraţi peste 300 de milioane de călători având obiective religioase.

Câteva dintre marile destinaţii sfinte ale lumii, care includ Assisi (Italia), Ierusalim, o serie de temple şintoiste din Japonia, Lou Gan (China) sau St. Albans (Anglia), au format grupul de mediu Green Pilgrimage Network pentru a încuraja practici ecologice în rândul pelerinilor. Potrivit estimărilor acestei noi reţele, în jur de 40% din oamenii lumii realizează un pelerinaj religios într-un punct al vieţii lor. Pentru Amritsar, activiştii de mediu susţin folosirea de panouri solare pentru sistemul de iluminare ce face templul să strălucească pe timp de noapte şi extinderea practicilor verzi şi asupra gătitului şi curăţeniei.

În bucătăria comunală din Templul de Aur, conform tradiţiei sikh, voluntarii gătesc şi servesc în jur de 85.000 de mese pe zi. Deşi nu folosesc decât farfurii şi boluri din oţel inoxidabil, mai este nevoie şi de alte soluţii de ecologizare, printre care instalarea unor încălzitoare solare de apă. Totodată, administraţia templului doreşte să gestioneze mai bine resursele de apă prin folosirea unor metode sofisticate pentru recoltarea apei de ploaie.

Sursa: NPR

Foto: EcoSikh


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger