The Economist: ”Școala românească produce idioți?”

1

Celebra publicație The Economist a publicat azi un articol despre criza perpetuă a sistemului de învățământ românesc. ”Paradoxal,” scrie autorul, ”România este de asemenea țara unde se nasc unele dintre cele mai strălucite minți din lume. Aici, rata de copii supradotați este dublă față de media globală.” Cu toate acestea, probleme ca reformele incoerente, corupția și sărăcia sunt probleme care îi fac pe cei mai mulți dintre tineri să plece la școală în străinătate.

 

Pornind de la rata de promovabilitate foarte scăzută la examenul de bacalureat de anul acesta, The Economist afirmă: ”Cei care iau bacul au două opțiuni: să plece din țară la o universitate de renume din Occident (dacă își pot permite) sau să rămână în România, unde să aibă parte de un sistem de educație foarte slab.” Mulți dintre absolvenții universităților străine fie se stabilesc în țările unde au studiat, fie revin în România, unde sunt supracalificați pentru locurile de muncă și subplătiți.

Cu toate acestea, revista britanică subliniază că ”În iulie, această țară s-a clasat prima la Olimpiada Internațională de Matematică pe locul 10, din topul 100 internațional. Unii dintre cei mai temuți hackeri din lume activează în România. Corporații la Microsoft au o mare comunitate de angajați români, aflată în continuă creștere.” Articolul din The Economist susține însă că aceste rezultate se datorează în primul rând eforturilor individuale și uneori influenței vreunui mare pedagog.

În schimb, sistemul educațional românesc este în colaps, nicio universitate autohtonă nefigurând în top 500. Publicația arată că din 1989, ministrul educației a fost schimbat de 19 ori, fără rezultate palpabile însă, în afară de confuzia generală. Totodată, bugetul alocat educației (3,6% din PIB) este sub limita europeană, de 5%. O altă cauză a dezatrului este, conform articolului, corpuția generalizată, atâta vreme cât mita este la ordinea zilei, iar universitățile private au devenit ”fabrici de diplome”. Sărăcia contribuie și ea la scăderea calității învățământului, astfel încât, în mediul rural, abandonul școlar s-a triplat în intervalul 2000-2007. Mulți dintre profesorii buni, dar ale căror salarii sunt foarte scăzute, au fost înlocuiți de suplinitori slab pregătiți.

Afirmația din titlul articolului îi aparține președintelui suspendat Traian Băsescu, făcând referire la acuzațiile de plagiat aduse premierului Victor Ponta.

Sursa: The Economist

Foto: Iulian Bărbuceanu (Student România Curată)

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger