The Bible Project: Cele 14 porunci. Plus un bonus

76

A încerca să faci un regulament după mesajele Bibliei poate fi intimidant, extrem de greu și, de ce nu, periculos. De-a lungul istoriei, mulți oameni au avut de suferit pentru că „au interpretat greșit” scriptura și multe războaie au fost purtate din această cauză. Tocmai din cauza încărcăturii sale sentimentale, culturale și religoase, această carte nu poate fi interpretată corect. Indiferent cine va face, cum va face și ce scop va urmări, întodeauna vor fi oameni în total dezacord cu interpretarea, oameni mulțumiți și oameni enervați. Cu aceste gânduri am pornit eu în acest experiment.

de Magor Csibi

Evident că experimentul în sine mă sperie, gândindu-mă la ce va urma, însă la fel de greu mi-e să vă scriu și aceste rânduri, în încercarea de a crea un regulament pentru următoarele săptămâni. Dar înainte să pot stabili câteva reguli de bază, trebuie să fac câteva mențiuni esențiale.

În primul rând, simt nevoia să menționez, cum am făcut și la Proiectul Caveman, că noul experiment nu își propune nimic extraordinar. Nu o să fac nimic incredibil sau ieșit din comun, ci voi face anumite lucruri care sunt la îndemâna oricui și pe care unii le pot face chiar mai bine. Experimentele de pe TOTB se bazează tocmai pe principiul replicabilității. În majoritatea proiectelor noastre, oameni obișnuiți fac lucruri obișnuite, chiar dacă multe din lucrurile pe care le promovăm au intrat în conul de umbră al urbanizării și ultramodernizării.

În al doilea rând, țin să menționez încă o dată că acest experiment nu are un caracter religios. Chiar dacă se bazează pe Biblie, încearcă să urmeze indicațiile fundamentale ale acesteia, considerând că aceste reguli erau cândva aproape de la sine înțelese, și să probeze aplicabilitatea lor în zilele noastre.

În al treilea rând, vreau să mai precizez că de-a lungul experimentului o să mă străduiesc să nu interpretez Biblia în nici un fel. Scopul meu nu este să creez o nouă abordare. Tocmai din acest motiv am apelat la trei oameni de confesiuni diferite, pentru a nu cădea în capcana unei intrepretări anume, iar regulamentul meu se va baza pe elementele care unesc aceste confesiuni.

Am vrut ca cei trei oameni cu care m-am sfătuit să fie oameni pe care îi cunosc, îi respect și în care am încredere. Totodată, pentru că experimentul se dorește a fi aplicabil pentru cât mai mulți cititori, n-am căutat spectacolul creând un regulament bazat pe păreri ultraconservatoare, ci am încercat să identific oameni cu o deschidere cât mai mare spre tot ce este nou. Așa că am apelat la fostul meu profesor și preot al copilăriei mele, dl. Elekes András, fost preot romano-catolic, la  Sógor Árpád, fratele unui bun prieten de-al meu, care este preot reformat și terapeut de familie și la Radu Gonciar, profesor de religie.

Toți trei au recunoscut că este extrem de dificil să creezi un regulament care să respecte în totalitate Biblia, din moment ce există multe contradicții între texte. Un exemplu relevant mi-a dat Radu Gonciar: „Porunca a şasea zice: ‘Să nu ucizi’, în timp ce la Levitic scrie (cap XIX): ‘Cel ce va grăi de rău pe tatăl său sau pe mama sa să fie dat morţii, că a grăit de rău pe tatăl său şi pe mama sa şi sângele său este asupra sa. De se va desfrâna cineva cu femeie măritată, adică de se va desfrâna cu femeia aproapelui său, să se omoare desfrânatul şi desfrânata. Cel ce se va culca cu femeia tatălui său, acela goliciunea tatălui său a descoperit; să se omoare amândoi, căci vinovaţi sunt. De se va culca cineva cu nora sa, amândoi să se omoare, că au făcut urâciune şi sângele lor este asupra lor. De se va culca cineva cu bărbat ca şi cu femeie, amândoi au făcut nelegiuire şi să se omoare, că sângele lor asupra lor este. Dacă îşi va lua cineva femeie şi se va desfrâna cu mama ei, nelegiuire face; pe foc să se ardă şi el şi ea, ca să nu fie nelegiuiri între voi. Cel ce se va amesteca cu dobitoc să se omoare şi să ucideţi dobitocul. Dacă femeia se va duce la vreun dobitoc, ca să se unească cu el, să ucizi femeia şi dobitocul să se omoare, că sângele lor este asupra lor’. Deci dacă vrei să trăiești după reguli biblice, poți să faci aşa, alternativ: o zi să nu omori pe nimeni, iar în cealaltă să omori un homosexual, un zoofil şi o femeie infidelă”.

Așa că am trecut mai departe și m-am hotărât să iau ideile care se regăsesc în toate cele trei păreri. Așa am ajuns la următoarele principii, după care mă voi ghida în zilele care urmează:

1. Dragostea

Sună siropos, știu, însă am început să evităm atât de mult acest cuvânt, încât se manifestă din ce în ce mai rar în viețile noastre. Eficiența și succesul au devenit centrale în gândirea noastră și, deseori, orice manifestare a sentimentelor este văzută ca un semn de slăbiciune.

Motivul central al Bibliei este tocmai dragostea, dragostea față de Creator, față de viață, față de semeni și chiar și față de noi înșine. Chiar dacă civilizația noastră a fost clădită pe fundamente religioase, dragostea a devenit un sentiment secundar. Dacă vom încerca să găsim un CV în care cineva a trecut la calități abilitatea de a iubi, vom avea mult de căutat 🙂 Ambiția, perseverența, consecvența sunt mult mai în vogă în zilele noastre.

Dragostea este o regulă fundamentală în acest experiment. Nu, asta nu înseamnă că voi alerga pe străzi și îi voi îmbrățișa pe trecători și nici că îi voi suna pe toți oamenii din agenda mea telefonică să le zic că îi iubesc. Sentimentul va trebui să fie prezent la nivel principial, în următoarele domenii:

– Dragostea față de semeni: dacă ne deranjează cuvântul „dragoste”, putem să folosim în schimb „respect”. În timpul experimentului va trebui să fiu atent la toți oamenii din jurul meu. Principiul la care este obligatoriu să mă gândesc este „ce ție nu-ți place altuia nu-i face”. Mai aplicat, voi încerca să fiu mai atent la problemele și ideile celorlalți și să nu fiu mereu preocupat de ce mă apasă pe mine. Nu am voie să fiu nepoliticos, agresiv cu cei din jur. Această regulă va greu de urmat, având în vedere că de-a lungul timpului am învățat să pun un zid între mine și lumea din jur. Când mă gândesc la ceva care mă preocupă (un subiect de scris, de exemplu), lumea parcă nu mai există în jurul meu și afișez de regulă o figură preocupată, morocănoasă chiar. În același timp, explodez foarte ușor, este de ajuns un claxon insistent, o încălcare a regulilor sau orice comportament enervant. Stăpânirea de sine va fi cuvântul de ordine în următoarele zile.

– Dragostea față de tot ce ne înconjoară: din păcate, această regulă nu mai există aproape deloc în societatea noastră. Pentru mulți dintre noi, tot ce este al nostru se termină când pășim în afara apartamentelor, caselor noastre. În timpul acestei experiențe trebuie să mă compot peste tot de ca și cum aș fi acasă. Trebuie să adun lucrurile aruncate pe stradă, să mă implic în activități comune etc. Regula asta va fi destul de ușoară, având în vedere că deja face parte din viața mea. Chiar dacă a te apleca să iei ceva de pe jos ce nu a fost aruncat de tine e o bătălie, cu timpul totul devine de la sine înțeles.

– Dragostea nediscriminatorie: evident,  dragostea față de semeni îi include pe toți oamenii. Dar experiența ne arată că suntem mai dispuși să ne arătăm preocupați de oamenii care se află mai aproape de noi, care au un anumit statut social etc. Dragostea nu trebuie să discrimineze. Adică trebuie să fiu la fel de amabil cu un cerșetor cum sunt cu colegii mei de redacție (chiar dacă și aici mai am de lucru J), trebuie să îmi uit prejudecățile față de unele categorii de oameni (polișitii, de exempluJ) și trebuie să fiu mult mai atent la oamenii pe care i-am ignorat până acum. Evident că această regulă pare una simplă, însă nu este deloc ușoară. Experiența ne învață să ne eficientizăm relațiile și să calculăm tot timpul cu cine să interacționăm mai mult și cu cine mai puțin. O regândire a priorităților va fi extrem de grea pentru mine.

– Dragostea de sine: mda, probabil că vă gândiți cât este de convenabilă o regulă de acest gen. Dar nu e chiar așa cum pare la prima vedere. Iubirea de sine nu este echivalentă cu egoismul și cu satisfacerea nevoilor imediate. Dimpotrivă. Înseamnă că va trebui să mă accept așa cum sunt, să-mi recunosc greșelile și să mă gândesc întodeauna în perspectivă. Evident că a te iubi poate însemna să îți urmezi plăcerile imediate, însă deseori abținerea îți poate aduce un respect de sine mai mare. În regulamentul meu, acest concept înseamnă și să pot accepta mai ușor anumite restricții, pentru că știu că pe termen lung evitarea plăcerilor imediate îmi va aduce mai multe beneficii.

– BONUS: În fiecare săptămâmă va trebui să cunosc un om nou, pe care în mod normal nu l-aș cunoaște pentru că nu m-ar interesa.

2. Caracter și comportament:

– Minciuna: nu există minciună mică sau mare, există doar minciună. Tocmai din acest motiv, de-a lungul experimentului, va trebui să răspund onest la toate întrebările adresate și va trebui să-mi exprim clar părerea atunci când se impune. În cel mai bun caz, pot să evit politicos răspunsul dacă consider că răspunsul ar afecta negativ pe cineva din jurul meu. Cred că asta va fi una dintre cele mai grele reguli.

– Egoism: o altă regulă la care voi avea mult de suferit. Și ca să fie și măsurabilă, va trebui să renunț măcar săptămânal la ceva ce mi-ar face plăcere sau mi-ar fi de folos în beneficiul unei alte persoane.

– Aroganță și umilință: iarăși un capitol la care stau prost și va trebui să fac eforturi. Strâns legată de egoism, aroganța nu este o caracteristică agreată în textele scripturii, așa că îmi propun să fac de-a lungul experimentului lucruri pe care în mod normal le-aș fi considerat inacceptabile. Totodată, va trebui să ascult tot timpul ce au de zis alți și abia apoi să-mi exprim propriile păreri.

– Invidie: deși mare efort nu va trebui să fac, pentru că nu mă caracterizează invidia, va trebui să fiu atent pe parcursul proiectului să evit orice formă de invidie față de cei în jurul meu.

3. Relaționare cu alții:

– Întoarce și celălalt obraz: oricât de mult mă va enerva sau insulta cineva, n-am voie pe durata experimentului să răspund cu aceeași monedă. Oricât de nervos aș fi, o să fiu obligat să zâmbesc și să caut să fiu constructiv în formularea replicilor. Această regulă mă ajută nu numai să învăț ce înseamnă umilința, dar și să-mi stăpânesc emoțiile și agresivitatea urbană tot mai accentuată.

– Nejudecarea aproapelui: în timpul experimentului trebuie să mă abțin de la a-i judeca pe alții, chiar și în sinea mea. Va trebui să încerc să privesc lucrurile din perspectiva interlocutorului și să încerc să aflu de ce vede el altfel lucrurile.

– Iertare: nu am voie în timpul experimentului să rămân supărat pe cineva, va trebui să iert orice, oricât ar fi de neplăcut pentru mine.

– Nu pofti la ce nu e al tău: probabil cea mai ușoară regulă. Nu am fost niciodată foarte pofticios și m-am mulțumit să trăiesc după posibilitățile din orice moment al vieții.

– Răzbunare: deși este oarecum acoperită la regula privind iertarea, am simțit nevoia să specific că orice comportament de acest fel este total inacceptabil.

4. Alte reguli:

– Respectarea legilor: ideea în sine a experimentului presupune o supunere față de legi și cutume. Tocmai din acest motiv voi respecta regulile pe care mi le-am impus, chiar dacă nu sunt de acord cu unele dintre ele. Va fi o probă grea pentru mine. Deși niciodată n-am încalcat vreo regulă pe care am considerat-o de bun simț, am sfidat multe reguli care erau făcute doar ca să fie făcute.

– Impozite și taxe: pe durata experimentului o să plătesc impozitele și taxele ca de obicei, conisderând că respectarea indicațiilor Bibliei nu îmi dă dreptul să fiu peste legile pământești. Poate că experimentul îi va inspira și pe alții în acest sens (Încă am voie să fiu rău, experimentul nu a demarat o dată cu scrierea acestui articol 🙂 )

Evident că aceste reguli nu sunt complete și nu acoperă doar o mică parte din scrierile Bibliei. Dar ideea nu este să creez un ghid care să vă facă să deveniți sfinți după canoanele bisericești, ci să testăm dacă unele reguli de bun simț mai pot sau nu să fie respectate într-o societate în care noțunea de om se modifică din ce în ce mai mult. Cât de mult ne dezumanizează societatea, cât de greu e să uiți, să ierți, să iubești sau să zâmbești vom afla din acest experiment. Tot ce vă cer este puțină înțelegere, pentru a putea învăța împreună și a menține un dialog contructiv și util.

Și acestea fiind spuse, haideți la drum 🙂

Tags:76 de comentarii

 1. Pingback: Tweets that mention The Bible Project: Cele 14 porunci. Plus un bonus » Think Outside the Box -- Topsy.com

 2. Mai intai de toate salut initiativa. Oricare ar fi rezultatul cu ceva bun tot vei ramane.

  Acum, legat de contradictia sugerata mai sus. “sa nu ucizi” vs “să omori pe cel care…” Paralela pe care as folosi-o o regasim in zilele noastre, si mai ales in aceste zile, in contextul pedepselor privative de libertate. Iata ce vreau sa spun. Este interzis sa sechestrezi o persoana si totusi azi avem persoane private de libertate. Cum se poate asa ceva? Ei bine, verdictul in cazul acestor persoane este dat de un for competent, in speta institutiile care functioneaza sub auspiciile ministerului justitiei. In situatia in care pedeapsa cu moartea ar fi introdusa, dar aceasta este o cu totul alta discutie, in cazuri stipulate de legislatia in vigoare, unele persoane ar putea fi ucise si totusi cei care o duc la indeplinire sa nu fie acuzati de ucidere.

  Mult succes in demersul tau!

 3. Corneliu Dragomir on

  Apreciez acest experiment pe care vreti sa-l faceti. Eu sunt crestin si am cautat sa traiesc asa cum scrie Biblia.Nu am reusit intotdeauna.De ce?Nu am reusit sa mentin relatia cu Dumnezeu, nu am reusit sa-L pastrez pe Domnul Isus in mine. Un crestin adevarat este un templu viu in care locuieste Duhul Sfant prin credinta.Prin credinta studiu rugaciune meditatie predarea vointei lui Dumnezeu si marturisire orice om poate trai conform cu cele scrise in Cuvantul lui Dumnezeu.Eu ma straduiescin continuare si cu ajutor divin voi birui si voi trai.

  • Pt. Corneliu Dragomir: Vezi Corneliu? Acuma ca NU AI REUSIT, te vei duce in IAD, vei arde in ulei fierbinte o etenitate, te asteapta CHIN si VAI. Asa scrie in Bilblie, asha itzi zice Popa. CE AJUTOR DIVIN vrei? o singura scapare ai: Daca dai ceva bani la biserica, vei scapa de IAD!!! si nu ceva lei acolo, 40,000 de EU, stai linistit, maruntis nu se acepta. Vezi in ce teai bagat? EU? Nu cred in Biblie sau religie sau DumneZERO, eu sint liber, gindesc pt. mine, si Nu Cred in Rai sau IAD, deci? ai tras concluzia singur. Religia este o otrava, si a fost inventata de oameni sa controleze oamenii.

   • draga adam,vad ca vii din mediul ortodox,sa vorbim pe sleaucum e vorba la romani,99,99 la suta din ortodocsi nu citesc biblia,prin urmare cunostintele lor din biblie sunt aproape de 0,cei mai multi merg la biserica de pasti si de craciun sau sarbatori legale,nicaieri in Biblie Isus Cristos nu a pretins bani pentru vreo minune facuta,orice biserica ca o institutie are preot platit de stat,iar ca membru daca trebuie sa dai o cotizatie anuala cred ca e corect,dar de aici pana la a da bani pentru orice slujba ti se face eu o numesc,,prosteala pe fata,,Dumnezeu cheama oamenii la sfintenie,faptul ca tu nu vrei sa ai o viata cat mai sfanta sa te straduiesti macar,e alegerea ta,tu in perfecta cunostinta de cauza ti-ai semnat sentinta,Dumnezeu va hotari soarta ta indiferent ca tu vrei sau nu,nici o legatura de euro inu te va putea scoate de acolo din vesnicie…..

 4. Nu-ti propui sa fie un proiect religios si totusi ti-ai luat 3 sfatuitori…. care sunt religiosi? Daca tot crezi ca exista un Creator (cred si eu), care ar fi scris aceasta carte, de ce nu-l intrebi pe El cumtrebuie so-ntelegi? De ce apelezi la oameni, care au transformat totul in religie si au facut oroile cele mai incredibile, in numele Lui?
  Despre Dragoste….. Absolut extraordinar!!!!!!!!!

  • Daca am o problema cu masina, ma duc la un mecanic auto. Daca vreau sa cer sfaturi despre Biblie, ma duc la un teolog. Am incercat sa-mi creez un regulament propriu, dar fundamentele proiectului le-am luat din parerile lor. In plus am ales niste oameni respectabili, de la care as accepta sfaturi in mai multe domenii ale vietii.

 5. Stimate domn felicitari pentru initiativa de transpune in viata de zi cu zi invatatura Bibliei si de a trai conform cu ea. Mult succes!
  Cit despre efectul lui asupra obstii daca nu va fi 0 ori cum va fi de mic impact. Majoritatea oamenilor preferind sa mimeze viata religioasa duminica la biserica iar in restul timpului continuind sa traiasca dupa regulile veacului acestuia. Diavolul ofera facilitati mult mai agreate de oameni decit Biblia.

  • Sunt total de acord. Insa sunt ferm convins ca exista o minoritate silentioasa, care este de acord cu principiile enuntate si si traieste dupa acestea. Daca in timpul proiectului ma intalnesc cu cativa va fi un castig clar.

   • Aceasta minoritate despre care vorbesti exista …si traieste dupa aceste principii. Este vorba despre cei care pazesc aceste porunci …deci exista o categorie de oameni care pazesc poruncile, isi traiesc viata dupa principiile Bibliei dupa cum reiese din versetul “Aici este rabdarea sfintilor, care pazesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Isus.” (Apoc.14:12)
    Insa ca sa gasesti aceasta categorie de oameni trebuie sa cauti caci insasi Biblia spune “Caci oricine cere capata; cine cauta gaseste; si celui ce bate i se deschide. (Mat.7:8)
    S-ar putea sa nu gasesti imediat ceea ce cauti. Insa daca perseverezi in cautarea ta si ii ceri ajutorul lui Dumnezeu sunt sigura ca El iti va raspunde si vei gasi acea categorie de oameni.

 6. Am o sugestie ca sa-ti fie mai usor, sa-ti atingi scopul acestui proiect. Domnul Isus a ”comprimat” Decalogul la doua Porunci;1.Sa iubesti pe Domnul,Dumnezeul tau,cu toata inima ta,cu tot sufletul tau,cu tot cugetul tau,si cu toata puterea ta””2.,,Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti””’Daca mai ai si putina CREDINTA….vei reusi.Sau macar va fi o experienta de viata…Toti oamenii cauta ADEVARUL….dar numai Dumnezeu stie cand l-ai gasit.!!!!!…Dumnezeu sa te binecuvanteze in ”’calatoria”’ ta….amin.

 7. Este interesanta initiativa proiectului!
  Am mai auzit de un singur om care si-a creeat propriile reguli de viata si dupa aproximativ doua saptamani a renuntat spunand ca este foarte greu!!!Asa dar, nu stiu cum o sa te descurci ne avand la baza (cred) adevarata credinta in Dumnezeu, ne experimentand iertarea prin sangele lui Hristos, dragostea Lui…Si apoi, este foarte greu de ‘monotorizat’ lucrurile pe care spui ca trebuie sa le faci, pentru ca nu este vorba doar de lucuri fizice, ci tine mult mai mult de cele interioare(ex. poti foarte bine spune”te iert” dar in inima mea sa nu fie iertare, acelasi lucru si cu dragostea,invidia,egoismul,mandria, pofta, judecata samd). Asupra acestor lucruri asa cum Biblia spune nu este LEGE!!Aici este vorba de HAR!!

  Nu vreau sa descurajez pe nimeni, si celor ce au luat decizia de a demara acest experiment in viata lor le urez succes insa, eu personal nu cred ca sunt sanse de izbanda fara ajutorul divin, fara a cunoaste ADEVARATA dragoste si ADEVARATA iertare care este in Isus Hristos!!

  Biblia ne invata ca “DRAGOSTEA este indelung rabgatoare, este plina de bunatate: dragostea NU pizmuieste; dragostea NU se lauda, NU se umfla de mandrie, NU se poarta necuviincios, NU cauta folosul sau, NU se manie, NU se gandeste la rau, NU se bucura de nelegiuire ci se bucura de adevar, DRAGOSTEA acopera totul, crede totul, nadajduieste totul,SUFERA totul”..
  Ai spus: “Principiul la care este obligatoriu să mă gândesc este „ce ție nu-ți place altuia nu-i face”..Biblia spune: ” TOT CE VOITI SA VA FACA VOUA OAMNEII, FACETI-LE SI VOI LA FEL”..

  • Nu intentionam sa fac un proiect din ceva ce se poate face foarte usor. Desi, daca ne gandim in regulament nu e nimic extraordinar. Cred ca e un efort sa nu te lasi prada gandurilor si problemelor ce te acapareaza zilnic, dar deasemenea cred ca orice actiune pozitiva fata de ceilalti va avea un raspuns pe masura.

 8. Am o singura remarca la regulamentul tau si anume principiul dupa care zici ca mergi ” ce tie nu-ti place altuia nu-i face” dar cred ca trebuie sa mergi si mai departe dupa cum spune si Mantuitorul ” Matei 7:12
  Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le si voi la fel; căci în aceasta este cuprinsă Legea şi Proorocii.” adica nu doar ce tie nu-ti place sa nu faci, dimpotriva, tot ce te astepti tu de la oameni ca sa-ti faca , fa-le tu lor. Mult succes!

 9. Poruncile respective au fost date poporului isrelian si fac parte din vechiul testament. Eu zic ca exista o singura porunca pe care o respecti, respecti toate celelalte poruncile si anume: “iubesteti aproapele ca pe tine insuti” – din porunca asta se poate dezvolta toate celelalte porunci legate de muritori. Nicaieri nu e porunca sa saruti mana preotului, sa-i cladesti loc de munca, sa-i platesti pentru serviciile pe care trebuie sa le presteze si pt care primeste deja salar lunar, sa-i spui toate informatiile legate de asa zisele pacate in timpul spovedaniei. Fratilor cine spune ca sunt doar 4 evanghelii, cine spune ca cei saraci vor ajunge in rai, cine spune ca ce este cosiderat pacat si ce nu: …. ati ghicit PREOTII! Nu spun ca nu avem nevoie de ei si de indrumarea spirituala pe care ne-o dau, dar au ajuns sa aiba prea multa putere.

  • Poate ca nu e nevoie de institutionalizarea gandurilor noastre, insa asta nu inseamna ca trebuie sa ignoram mesajele pozitive si constructive. Si in noul testament elita religioasa era cea care intelegea cel mai putin fundamentele si ideile de baza ale Bibliei si sfida populatia la orice pas, dar asta nu i-a impiedicat pe ceilalti sa se comporte altfel.

 10. Da, se poate trai si dupa preceptele Bibliei o perioada oarecare insa aceasta nu are relevanta ptr ca aceste precepte au fost facute sa fie respectate TOATA VIATA, si tocmai aici rezida toata problema sociatatii contemporane ,crestinii sunt doar de duminica, doar amatori si niciodata dedicati total.Caci ce folos este intr-o persoana care 2-3 luni e practicant zelos , in sensul ca merge regulat la slujbe,citeste Biblia , nu injura etc iar la un moment dat cand are in fata o paguba de 700 -1000 de ron atunci face compromis , minte sau evita legea ? Crestin esti atunci cand treci biruitor un test de integritate pe care cei din jurul tau l-au picat.Poti sa fi crestin si 50 de ani daca in final actiunile tale au lasat un om pe drumuri sau ai distrus viata cuiva atunci esti zero.Crestinismul este TOTUL SAU NIMIC , nu exista incercare , cine vrea o perioada de proba, sa incerce cum e ,atunci sa se lase de asta caci nu e de el ! Iar ptr cei care cred ca religia e nociva va spun ca a ajuns asa din cauza acelor care nu o practica dar fac din ea un instrument de-a parveni sau de a manipula.Defapt daca totul ar fi doar o minciuna atunci religia nici nu ar avea o asa de mare putere de inraurire si de manipulare si din pacate cei mai multi se folosesc de religie ptr scopuri personale.Fara religie ce-i mai ramane omului dupa moarte decat sa-l manance viermii , perspectiva anihilarii vesnice .Un ateu e un om care se simte incomod in prezenta restrictiilor date de religie si prefera sa fie pe cont propriu.

  • Sunat Parțial de acord cu tine. Ca să te poți numi om, sau creștin trebuie să trțiești într-un anumit fel. Și regulile mele au arătat ce aș fi vrut eu să se înțeleagă din Biblie și ce aș vrea să văd aplicat, în primul rând la cei care predică, apoi la restul lumii.
   Însă un ateu nu trebuie neapărat să fie un om care nu este de acord cu restricțiile. Poate să fie un om foarte moral și bun, care respinge instituționalizarea credinței.

 11. Permiteti-mi sa va zic faptul ca va inchinati la extraterestrii si cosmonauti ce ii numiti zei si dumnezei ,acesti extraterestrii si cosmonauti sint oameni si va inchinati ca oameni la oameni ,aceasta este istoria umanitatii sinteti rase si popoare oameni de pe alte planete ,nu va cunoasteti istoria ca omenire,nu va cunoasteti istoria umanitatii

 12. Oamenii se inchina la oameni,oamenii sint si pe alte planete si sint stramosii si strabunii vostrii de pe terra ca rase si popoare,sint oameni extraterestrii,sint oameni,oameni printre oameni si locuiesc si pe terra ,styapanesc terra ,conduc terra ,conduc planeta,sint simplii oameni ca oamenii fara puteri sint oameni ca oamenii,sint oameni.

 13. Sint oameni ce se afla de mult pe Terra, ei pleaca cu navele pe alte planete si se intorc cu aria 51,este o conspiratie ,exista oameni,nu exista zei,nu exista diavoli,nu exista Dumnezeu.

 14. Acesti oameni le-a aratat la Jules Verne ,Nostradamus ce o sa fie si arata cu filmele si va stapanesc va conduc ,revolutii ,razboaie si cacealmaua cu Isus sint stapanii si va conduc,acesti oameni v-au aruncat cindva pe Terra ati fost rasele si popoarele lor v-au lasat fara ajutor sa involuati si cind s-au intors ati fosdt sclavi

 15. Acesti oameni v-au abandonat pe Terra si sinteti mintiti arata ca oamenii sint ca oamenii nici o diferenta fara puteri au tehnologie si ganditi-va ce Adam si Eva cu doi fii ,ce maimute atatea rase si popoare ,daca ati duce un barbat si o femeie pe alta planeta nu va aparea umanitatea ei nu vor sa stiti cine sint si purtau masti cind erau zeii in Egipt sa nu se vada sa nu se stie ca sint oameni sa va inchinati lor ,este o conspiratie a planetelor si universelor,sinteti mintiti.

 16. Abandonati oameni de pe Terra pe alta planeta fara nimic fara ajutor si apoi cind va intoarceti dupa un timp o sa fitti zei,nu exista zei ,nu exista draci,nu exista dumnezeu

 17. va inchinati ca sclavi la propiile voastre popoare si rase de pe alte planete ce sint oameni ,va inchinati oameni la oameni,oamenii se inchina la oameni ,sint oameni nu zei nici draci nici dumnezei

 18. Oamenii de pe alte planete ce sint rasele popoarele voastre au creeat planeta si au adus rase si popoare ca ei sa o populeze insa i-au lasat fara nici un ajutor prostiti si sclavi ,oamenii de pe alte planete au creeat omul,nu ati fost clone,erati gata creeati si erati ca ei insa rai si v-au aruncat pe terra fara nici un sprijin si ati involuat prostiti si acum sint stapanii si conduc

 19. Nici nu puteai să găseşti o treabă mai uşoară în care să te bagi 🙂 Felicitări! Ai reuşit să mă surprinzi din nou.
  Religia şi biblia provoacă discuţii interminabile dar folositoare, cred eu.
  Pe lângă succes îţi urez să ai parte şi de multă răbdare, în mod sigur vei avea nevoie.
  Aaa şi nu mă pot abţine…oare câţi vor “profita” de regulile pe care ţi le autoimpui, am remarcat că ti-ai lasat o portiţă de ieşire: “În cel mai bun caz, pot să evit politicos răspunsul dacă consider că răspunsul ar afecta negativ pe cineva din jurul meu. ” Aici e partea interesantă, oare nu trebuie să spunem ceea ce credem indiferent de consecinţe?

  • Mersi mult! 🙂
   Chiar nu vreau să intru în discuții pe marginea religiei. Asta ne-a adus unde suntem azi. Cred că trebuie să ar trebui să teoretizăm mai puțin despre cum ar trebui să fie alții și să aplicăm mai mult pe noi înșine.
   Iar referitor la întrebarea ta, cred că e mai bine să nu răspunzi decât să minți. 🙂

 20. M-a impresionat puternic ce doresti sa faci. Iti urez succes! Totusi, la categoria relatiile cu ceilalti, ai omis reguli despre relatiile sexuale? Esti nedumirit sau casatorit? 🙂

  • Nu. Cred că regula asta era menită să protejeze onoarea și viața fetelor tinere. Nu cred în instituția bisericii, deci nu cred nici în ceremonia plătită, ca să pot să fiu cu o femeie.

   • Nu ma refeream la institutia Bisericii, ci strict dpdv etic si “Scripturistic”. Potrivit legii naturale, ca parcurs de reflectie etica si conform si Scripturii, impiedicarea procreeri de pilda, in timpul actului sexual, este un act imoral. 🙂

   • Casatoria nu a fost inventata de vreo biserica.
    Acum fetele nu mai au onoare? Nici barbatii?
    Nu e vorba numai de onoare, e vorba de o puritate a trupului si a sufletului pe care o oferi numai in cadrul unui legamant.

 21. Biblia este ceea ce oamenii de pe alte planete au faurit in timp pe Terra,ce au furit pe planeta Terra ,sinteti descendentii oamenilor de pe alte planete ca oameni ca popoare si rase.Nu exista Dumnezeu.Nu exista zei.Exista oameni ,rase si popoare.Nu exista diavoli.Nu exista draci.Existati.Nu exista nimic.

 22. Biblia este ce a faurit oamenii ca rase si popoare de pe alte planete in timpt pe planeta Terra,Biblia este ce au faurit oamenii in timp pe planeta Terra ,astfel scriau si Jules Verne,Nostradamus si acum va prezinta in filme,ei nu vor sa stiti ca de fapt sint oameni ,nu vroiau sa stiti adevarul,realitatea umanitatii istoria,nu vroiau sa stiti ca sint oameni

 23. Cind v-au aratat puterile lui Isus si va invatau de fapt acestia erau oamenii de pe alte planete erau rasele si popoarele voastre oameni ca oamenii insa de pe alte planete

 24. Oameni de pe alte planete au oferit Terrei un mediu de a traii au adus animale si oameni si au creeat ce este aici erau oameni rase si popoare nu erau dumnezei diavoli draci reptilieni zei asa ceva nu exista si va mint cu televiziunile si cu filmele sa nu stiti ca erau oameni

 25. sint oameni cu nave spatriale ce p[leaca si vin pe alte planete cu nave spatiale cu aria 51 nu sint dumnezei nici zei au tehnologie .

 26. sint simplii oameni de pe alte planete rase si popoare ce folosesc nave spatiale,sint oameni ce vin si pleaca pe alte planete cu nave spatiale cu aria 51,sinteti mintiti.

 27. sint oameni ce vin si pleaca pe alte planete cu nave spatiale cu aria 51,sint sint oameni ce folosesc navete spatiale sa via si sa plece cu aria 51 ,sint simplii oameni cu nave cu aria 51,nu sint dumnezei sau zei ,este secret si conspiratie sinteti mintiti

 28. Din moment ce ti-ai asumat un asemenea proiect inseamna ca tu crezi in el si il vezi ca necesar, asta inseamna ca nu-l vei putea abandona oricand, ci numai cand va fi 100% implinit. Sunt curios de unde anume iti vei lua taria de a-l duce pana la capat si cand va fi momentul cand vei spune: “gata, le-am facut pe toate” (daca va fi un moment). Tinem legatura

  • Cred în spirit, nu cred în interpretari și instituționalizări. Cred că viața este un proces, așa că nu o să pot să zic niciodată că mi-am încheiat treaba sau experimentele. Mersi 🙂

   • Intr-adevar, viata e un proces, mai precis spus este o continua miscare, transformare, noi tot timpul devenim. Iar existenta spiritului, este un lucru pe care-l stii (esti sigur) sau il intuiesti? Adica nu l-ai vazut, auzit, gustat, mirosit, pipait. Deci prin ce tehnica ai ajuns tu la concluzia ca exista spirit? Si sa nu-mi spui ca este “common sense”. Mersi de raspuns 🙂

 29. Cel mai mare castig ar fi ca dv. sa ajungeti la adevarata credinta, in sensul ca sa o traiti puternic in interiorul dv. si sa va schimbe viata si sa va mantuiti impreuna cu cei din jur. “Dobandeste tu duhul pacii si mii de oameni se vor mantui in jurul tau” – Sf. Serafim de Sarov.

   • Stimate domnule Magor Csibi,

    In esenta, mantuirea este o eliberare. A mantui inseamna a salva sau a elibera pe cineva dintr o calamitate, o pierdere sau o nenorocire. In Biblie acest cuvant are atat sens secular cat si sens spiritual. Mantuirea in sens secular este o salvare dintr un pericol natural sau fizic, sau dintr o suferinta(Exod 14:30, Ps. 34: 6, Matei 14: 30, F. Ap. 27: 42-44 ). Mantuirea in sens spiritual inseamna eliberarea unei persoane de dusmanii sai spirituali si de lucrarea lor in viata sa. Acesti dusmani spirituali sunt: pacatul(Matei 1:210, diavolul(Coloseni 1:13) si lumea (2Petru 2: 20). Va rog, pentru reusita experimentului dumneavoastra si pentru a avea o viata cu adevarat implinita sa cititi in paralel cu Biblia si cartea ‘TEOLOGIE CRESTINA PRACTICA- examinand marile doctrine ale credintei’ de FLOYD H. BARACKMAN, EDITURA MULTIMEDIA ARAD 2003. Va multumesc pentru atentie.

 30. Draga Csibi, ceea ce iti voi spune are menirea de a te ajuta in aceasta incercare ”temerara”. Vechiul Testament ne prezinta detaliat încercarile esuate timp de 490 de ani ale poporului Israel de a respecta Legea dată pe Sinai. De ce? Simplu, pentru ca au incercat sa facă in puterea lor ceea ce au spus: ”Vom face si vom asculta tot ceea ce a zis Domnul.” Exod 24, 7.
  Ceea ce nu au înţeles este ca Legea reprezinta caracterul lui Dumnezeu si este un set de ”împuterniciri” şi făgăduinţe. Cu alte cuvinte, ”Daca veţi accepta EU va voi face sa paziţi aceste legi, EU voi pune Legea mea în voi si va voi face sa paziţi aceste legi. EU va voi face desăvârşiţi asemeni Mie” Citeşte cap. 36 din Ezechiel. Ori aceasta transformare este posibila doar prin credinţa în aceste fagaduinţe şi în puterea omnipotenta a Creatorului întregului Univers. „Căci ceea ce este cu neputinţă la oameni, este cu putinţă la Dumnezeu.” ”Aveţi credinţă numai!”
  Dar încercarea de a pazi Legea în propria noastră putere are şi ea rostul ei, de a ne face sa vedem ca nu putem împlini cerinţele Legii în puterea noastră şi a ne recunoaşte astfel dependenţa noastra continua de Dumnezeu. Pentru muţi semeni de-ai noştri acest lucru este teribil de umilitor.
  Exista doar doua religii în lumea aceasta, o religie adevarata, care are scopul de a reface aceasta legatura pierduta cu Dumnezeu şi cu natura, şi o religie falsă care ne face dependenţi de oameni, de tradiţii şi obiceiuri şi care ne îndepărteaza de Dumnezeu. Adevarata religie este de la Dumnezeu si conduce spre Dumnezeu, religia falsa vine de la oameni şi îndeparteaza de Dumnezeu, în schimb te face dependent de oameni, dogme, tradiţii, obicieuri.(Vezi sensul cuvântului latin religio, religare)
  O cale a credinţei care gaseşte soluţiile la toate problemele în şi prin legatura personala cu Dumnezeu, şi o cale a necredinţei care încearca sa găseasca soluţiile în afara lui Dumnezeu, exclusiv prin puterea omului, dar care pretinde ca astfel slujeşte lui Dumnezeu.
  Ca sa poată pazi Legea trebuie ca mai întâi inima omului sa se schimbe şi legea sa fie scrisa în inima omului. Ori aceasta este exclusiv darul lui Dumnezeu pentru om si care se poate primi doar ”prin credinţă” şi nu”prin fapte” ca sa nu se laude nimeni.
  Mult succes şi fie ca adevarata cale sa iţi fie revelata! Îţi doresc sa ai o minte şi o inimă deschisă ca sa poţi recunoaşte adevarul, care te va face liber.

  • Mersi pentr încurajare. Cred că multe dintre mesajele și pildele Bibliei sunt foarte utile. Însă în momentul când unii îsi arogă anumite drepturi în numele credinței, încep să am o problemă. Nu e nevoie de instutuții ca să reușești să-i respecți pe cei din jur,doar de bun simț. 🙂

 31. Se zice ca Biblia te invata de bine corect,insa nici chiar asa sa am tehnologie sa fiu om de pe alta planeta sa te mint ca sint zeu si Dumnezeu sa iti scriu tehnologia in carti Nostradamus,Jules Verne sa iti arat filme sa apar cu masca asa cum erau zeii si sa stapanesc sa conduc o planeta de oameni buni prin minciuna ,nu zice biblia cu ce ne-au invatat oamenii de pe alte planete sa nu mintim si atunci ei de de ce mint?De ce sa fie legile lor si ei mint si stapanesc si conduc o planeta numita Terra ,de ce dupa ce ne-au aruncat si abandonat de rai ce eram pe Terra ca eram rasele si popoarele lor de oameni fara ajutor fara nimic sa involuam si sa ne minta.De ce ne mint cine sint si ne-au mintit ,de ce nu ne zic adevaruul sa se arate sa ne zica de faptul ca ne invata de bine ,ne mint la nesfarsit ,ne indobitocesc in minciuna ,nu le ajunge raul incolutiei ca stapani si conducatori ,nu merita sa existe pe planeta noastra cu legiile lor,nu merita sa existe sint niste nemernici

 32. Ganditi-va sa va arunc pe alta planeta si dupa ce involuati sa vin cu legile mele dupa generatii cind involuati fara sprijin sa fiu stapan si conducator sa va mint sa va invat de bine sa fim impreuna sint niste nemernici ce nu au ce cauta pe Terra ,niste nemernici cu tehnologie

 33. Ganditi-va dupa secole s-au mii de ani sa ma intorc pe planeta Terra unde v-am aruncat fara sprijin ca Dumnezeu si zeu cu binele meu sa nu stiti ca sint om si ca sinteti oameni ,va inchinati la nemernici ,sint nemernici cu binele lor si legile lor ,niste nemernici,nu au ce cauta pe planeta Terra

 34. Pentru ce sa ne invete de bine cei ce ne-au abandonat fara nimic si ne-au mintit ,de ce legile lor ,de ce acesti nemernici de oameni de pe alte planete,de ce aceste rase si popoare de pe alte planete

 35. Sintem sclavii lor sa ne invete si pentru tehnologie sa supravietuim sa avem viata buna sint oameni ca noi nu zei si dumnezei ,sint oameni ca noi de pe alte planete, sint rase si popoare ca noi de pe alte planete .

 36. Opinia mea este ca nu era nevoie de cei 3 teologi. Pentru ca este aproape imposibil sa fii 100% impartial. Vei dezvolta (daca nu ai deja) o afinitate pentru una din cele 3 variante si prin urmare vei fi inclinat spre o anumita interpretare. Pentru ca practic si alegerea celor 3 este discriminatorie. Puteai alege, spre exemplu, un preot luteran, unul baptist si unul catolic. Sa pui bilete cu variantele credintelor crestine si sa tragi aleatoriu.

  Pe de alta parte, care este scopul proiectului? Sa demonstrezi ca poti trai principiile crestine fara sa crezi in ele? Le poti mentine o perioada, dar nu pe termen lung. Te poti abtine de la multe lucruri un timp (poate ca si de la sexul pre sau extra-marital) dar esenta crestinismului e sa faci din dragoste lucruri pe care nu le-ai face in mod natural. Partea dificila consta in faptul ca nu de autodisciplina e nevoie pentru asta ci de credinta si conform, Bibliei, solicitarea ajutorului divin. Ori tu refuzi din start cunoasterea autorului acestor principii in timp ce totusi doresti sa le aplici in mod programat, deliberat. Si, din pacate, cu cei 3 prin preajma va fi cel putin dificil sa stai deoparte de orice interpretari.

 37. Pentru Atum Ra ,
  insistenta cu care cauti sa ne convingi de teoria, la moda acum, a descinderii neamului omenesc dintr-o rasa extraterestra este dezarmanta.Tot ce afirmi tu este o prostie.Cred ca am studiat mai mult ca tine despre OZN si rase galactice si despre civilizatii stravechi care aveau legaturi cu extraterestri incat as putea sa scriu tratate.In final toate sunt prostii, ineptii si basme.Aparitia vietii si a omului pe pamant dintr-o alta rasa extrapamanteana nu rezolva enigma aparitiei vietii in univers ci doar o amana.Daca ai cunoaste putina fizica ti-ai da seama ca spatiile interstelare sunt de nestrabatut ptr ORICE fiinta -luminii ii trebuie sute de ani sa strabata aceste distante insa un organism viu nu se poate deplasa cu aceasta viteza -stiinta pur si simplu viseaza ca va ajunge sa transporte omul cu astfel de viteze.Apoi o civilizatie avansata nu ar crea o conspiratie pe pamant deoarece aceste apucaturi tin de societati primitive, imature, asa cum suntem noi.Frenezia asta cu extraterestrii a luat amploare de vreo 50 de ani adica exact de cand omul a creat aparate ce pot survola spatiul cosmic deci e un fel de fantezie a omului in fata marelui necunoscut.Eu cred ca un imensitatea universului mai exista fiinte inteligente dar NOI NU O SA NE INTALNIM NICIODATA CU ELE ! Tocmai de aia exista spatii insurmontabile intre noi si ei ca sa nu avem nicio legatura.Mai degraba pot afirma ca demonii si spiritele razvratite cauta sa contamineze gandirea oamenilor abatand-o de la calea dreapta.Mesajul lor este clar <> , omul fara D-zeu ajunge o fiara , decade si involueaza iar aceasta a dovedit-o istoria.Bineanteles ca oamenii rai , de care e plin pamantul , folosesc religia in scop personal si o discrediteaza dar asta e alta poveste ptr ca 90 % din oamenii de pe Terra sunt incorigibili , nu mai pot fi indreptati , raul e asa de mare in ei incat sunt fara speranta.Chiar daca i-ai trimite pe toti in paradis , tot n-ar fi multumiti , tot ar fi rai si nelegiuiti , ei sunt din spita Diavolului , tatal lor este un razvratit si ptr ei exista o singura destinatie : iadul . Nu eu spun asta ci Cartea Sfanta ( – larga este calea ce duce la pierzare , toti locuitorii pamantului se vor inchina fiarei , tot pamantul s-a stricat si era plin de violenta etc, etc. – versete din Biblie ).Foarte putini sunt cei ce vor fi salvati !

 38. Iti recomand acest clip:

  Uita-te la el fara a tine cont de religie, idei sau doctrine ci pur si simplu ca un indrumator in proiectul tau. Eu l-am vizionat si m-am gandit ca te-ar ajuta enorm. Astept reactia ta dupa aceasta.

 39. Ma bucur cand vad tot mai multi oameni ca incearca sa faca ceva bun fara sa se planga. Am citit cu sufletul la gura experimentul Caveman si si cred ca o sa fac la fel si de data asta. Atunci te-am invidiat pentru taria ta, acum cred ca iti va fi si mai greu si te voi invidia si mai mult. Tu vei hotara cand ai experimentat destul si cand sa te opresti.
  Nu sunt m-am considerat niciodata o persoana…religioasa, cred ca exista Dumnezeu, ma rog cand simt nevoia, dar la biserica merg rar, pentru ca cred ca nu conteaza unde te rogi, atata timp cat o faci din inima. Sunt botezata in religia ortodoxa, dar la fel de bine as fi putut fi catolica sau orice altceva, pentru ca parerea mea e ca exista un singur Dumnezeu, care nu face aceasta diferentiere.
  Ceea ne prezinti tu mai sus reprezinta, asa cum spui, niste reguli de bun simt. Si este nevoie de ele, ca alta iesire din “jungla” nu cred ca mai exista. Trec prin aceleasi stari ca si tine, eu, care eram o persoana calma, acum sunt mult mai impulsiva si ii pun mult mai repede la “respect” pe cei care nu respecta regulile de bun simt. Iar problema nu e ca o fac, ci felul in care o fac. Si cred ca nu ii poti iubi pe altii daca nu te iubesti si respecti pe tine in primul rand.
  Iar initiativa de a aduce3 oameni cu experiente si de ce nu, credinte diferite, este laudabila, pentru ca poti sa iei ce e mai bun de la fiecare.
  Asa ca o sa te urmaresc si o sa te incurajez 🙂

 40. Pingback: Sa trăieşti după principii « Psihologie practica

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger