THC-ul dăunează HIV-ului

3

Principala substanță psihoactivă a canabisului, THC-ul, pare să afecteze și să slăbească cea mai des răspândită tulpină a virusului imunodeficienței – HIV-1, care infectează peste 90% din victime, scrie Wired.co.uk. E vorba însă de o versiune sintetică a THC-ului, dezvoltată în scopuri de cercetare, nu de compusul natural.

 

 

THC-ul de laborator interacționează cu un receptor canabinoid găzduit de macrofage – globule albe din sânge care distrug bacteriile sau diferite particule străine din organism. Dacă celulele principale, limfocitele, fac mare parte din muncă în lupta cu infecțiile, depistând și distrugând microbii cu anticorpi, macrofagele sunt atrase de celulele avariate, pe care le înconjoară și le înghit, alertând în același timp limfocitele că există un pericol.

Macrofagele, însă, au și ele slăbiciunea lor. Ele se numără printre primele tipuri de celule infectate cu HIV atunci când pătrunde în organism. Virusul poate trăi zile, săptămâni sau chiar luni în interiorul macrofagelor, călătorind prin organism și infectând alte celule. Cercetătorii studiază acum modalități de a stopa contaminarea macrofagelor cu HIV, pentru că asta ar reduce considerabil ritmul de răspândire a infecției și le-ar da antiretroviralelor (medicamente anti-HIV) un răgaz să țină lucrurile sub control.

Receptorul CB2, găzduit de macrofage, este stimulat atunci când THC-ul pătrunde în sânge, iar cercetătorii de la Temple University School of Medicine din Philadelphia au observat că globulele albe care au receptorul cu pricina stimulat devin mai puternice în lupta cu HIV-1. Oamenii de știință au infectat macrofage cu această tulpină, apoi le-au expus uneia din cele trei tipuri de THC sintetic care țintește receptorul CB2. După doar șapte zile, au observat o scădere clară a infecției cu HIV-1. Aflați mai multe detalii pe Wired.co.uk.

 

Puteți citi și:

O fetiță din SUA a fost vindecată de HIV


3 comentarii

  1. mai captain planet.. vad ca sunteti oameni cu nenumarati ani de experienta in limba romana, cel putin asa scrie pe pagina de prezentare a redactiei. repet intrebarea: “ele inghite?”

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger