Thailanda promite să modifice legislaţia privind comerţul cu fildeş

0

Premierul Thailandei, Yingluck Shinawatra, a declarat, în cadrul CITES (Convention on the International Trade in Endangered Species) care are loc zilele acestea la Bangkok, că va încuraja modificarea legilor în vigoare din ţara sa privind comerţul cu fildeş, cu scopul alinierii la normele internaţionale.

 

 

Piaţa legală de fildeş din Thailanda este acuzată că menţine şi alimentează braconajul cu elefanţi din Africa. În Thailanda sunt aproximativ 6.500 de elefanţi, din care 2.500 trăiesc în libertate. Fildeşul obţinut de la elefanţi domesticiţi poate fi vândut legal aici, dar activiştii de mediu şi oamenii de ştiinţă acuză legea şi piaţa thailandeză că sunt un cadru pentru „spălarea” fildeşului obţinut ilegal din Africa, unde operează braconierii. După China, Thailanda este a doua piaţă pentru comerţul cu colţi de elefant, de cele mai multe ori obţinuţi prin acte de cruzime asupra animalelor, de regulă a celor de pe continentul african – statisticile spun că între 50 şi 100 de elefanţi africani sunt ucişi zilnic pentru a veni în întâmpinarea cererii de pe piaţă.

Premierul thailandez susţine că oamenilor din ţara sa le pasă de elefanţi, dar recunoaşte că legislaţia prezentă este deficitară, în sensul că permite abuzuri. „Din păcate, mulţi au folosit Thailanda ca şi ţară de tranzit pentru comerţul ilegal cu fildeş. Pasul următor pe care vrem să îl facem este să aducem amendamente legilor existente, cu scopul de a pune capăt comerţului cu fildeş şi a ne alinia normelor internaţionale”, a precizat Shinawatra. Însă ea nu a oferit mai multe detalii în legătură cu termenul de timp în care aceste schimbări ar trebui să fie operate. Criticii politicii thailandeze spun că acestor propuneri de schimbări legislative le lipseşte claritatea şi că declaraţiile de până acum nu s-au referit la nimic concret. Totuşi, anunţul premierul thailandez a fost bine primit la conferinţa internaţională.

„Avem nevoie de mai multe detalii, mai ales în ceea ce priveşte intervalul de timp în care lucrurile vor fi realizate, dar totul începe cu un angajament şi până acum nu am avut parte de aşa ceva, astăzi premierul şi-a luat acest angajament. Este un prim pas foarte important”, a comentat Stuart Chapman de la WWF, citat de BBC News. Unele opinii, mai rezervate, susţin că Thailanda nu va interzice comerţul cu fildeş, ci va înfiinţa un program de testare a ADN-ului colţilor, pentru a le descoperi provenienţa, în scopul unui control mai riguros. În Thailanda există aproximativ 5.000 de magazine şi chioşcuri care vând fildeş (obiecte din fildeş) turiştilor, astfel că scepticii spun că va fi imposibil de stopat acest tip de comerţ, indiferent ce va spune legea. „Este bine că Thailanda recunoaşte problema fildeşului şi importanţa ei, dar suntem dezamăgiţi de lipsa unui angajament clar privind interzicerea comerţului intern”, a afirmat Philip Mansbridge, director executiv al organizaţiei caritabile Care for the Wild.

 

Sursa: BBC

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger