Textul proiectului REDD+, criticat de institutul pentru păduri CIFOR

2

 

Discuțiile asupra mediului desfășurate la Durban, în cadrul conferinței anuale a ONU pe teme climatice (înconjurată de proteste), au ajuns la redactarea unui text – ciornă în ceea ce privește programul REDD+ (un mecanism care propune compensarea materială a țărilor tropicale, în special, pentru ca acestea să își conserve pădurile cu scopul reducerii emisiilor de gaze cauzate de despădurire și degradarea acestora).

 

Textul proiectului este criticat de institutul CIFOR (Center for International Forestry Research) pentru minusurile la capitolul monitorizare și verificare. ”Realizarea bugetului necesar pentru REDD+ ar putea întâmpina serioase opoziții și reticențe până când problemele și mecanismele legate de monitorizare și de stabilirea responsabililor nu vor fi tranșate”, a explicat omul de știință Louis Verchot (CIFOR). Pe de altă parte, faptul că textul face referiri la comunități locale și valorile indigene este văzut ca un punct forte al documentului. ”Țările implicate vor fi obligate să prezinte rapoarte referitoare la consultarea populațiilor indigene, să arate că acestea sunt luate în considerare”, mai spune Verchot.

O altă critică a CIFOR este că textul proiectului nu stabilește standarde de performanță în privința actului de protejare și nici nu definește lipsa de performanță în acest sens. ”Aici s-au enunțat standarde de raportare, nu de performanță și pentru a merge mai departe cu REDD+ este nevoie mai ales de standarde de performanță”, susține omul de știință. Tot CIFOR a dat publicității ieri o hartă interactivă, complexă, a zonelor care ar urma să beneficieze de programul REDD+. Harta include 340 de astfel de proiecte, programe și politici, în 52 de țări. ”Această hartă permite utilizatorilor de internet să vadă rapid toate proiectele REDD+, la nivel național și regional și cuprinde toate siturile, inclusiv cele recent incluse în program”, au declarat oficialii CIFOR. Această hartă poate fi consultată la adresa: forestclimatechange.org/redd-map/.

 

Sursa: Mongabay News


2 comentarii

  1. Salcamul (Robinia pseudoacacia) e specie nativa cu tentinde de a deveni invaziva (G. Dihoru, Plante invazive in flora Romaniei). Cu toate astea e adaptata foarte bine climei din sudestul Campiei Romane.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger