Tetrisul ne ajută să ne abținem de la fumat, mîncare și băutură

0

Pentru cei care fumează sau beau sau mănîncă în exces, momentele de poftă par fără sfîrșit. În realitate, nu durează decît cîteva minute. Odată depășite, dispare și pofta pentru o vreme. Dar cum pot fi depășite? Unul dintre trucuri e la îndemîna oricui – tot ce-ți trebuie e un telefon mobil.

 

Doar trei minute de Tetris (joc pe care îl poate avea oricine pe telefonul mobil) pot reduce pofta de țigări, alcool sau mîncare, potrivit unui studiu publicat în revista Appetite.

Unul dintre autorii studiului, profesorul Jackie Andrade, explică:

Episoadele de poftă durează în mod normal doar cîteva minute, timp în care individul vizualizează obiectul poftei și plăcerea pe care o va primi de la acesta. Deseori pofticiosul cedează, oricît s-ar lupta cu tentația. Dar jucînd Tetris, chiar și foarte puțin timp, îți previi creierul să producă acele imagini și fără ele dispare și pofta.

În studiu, 119 de subiecți – ale căror pofte au fost măsurate înainte – au jucat Tetris sau au fost puși într-o situație de control; aceasta presupunea ca subiecții să aștepte să se încarce jocul, ceea ce nu se întîmpla niciodată.

Andrade a descoperit astfel că, după trei minute de Tetris, poftele subiecților se reduceau cu 24% în comparație cu cele ale grupului de control. Participanții au trăit pofte mai puțin intense și mai puțin frecvente; nu e prima dată cînd sînt observate efecte benefice ale Tetrisului, un studiu din 2009 sugera că acest joc i-ar ajuta pe suferinzii de sindrom post-traumatic.

Citiți și:

Cum mă tot las de fumat

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger