Testul de sânge ce indică începutul menopauzei

0

Medicii ar putea prezice încă de la 30 și de ani vârsta la care o femeie va ajunge la menopauză, pe baza rapidității cu care se modifică nivelurile unui hormon din sângele ei, susține un studiu citat de Livescience. În momentul fe față, vârsta este singurul indicator de estimare a momentului instalării menopauzei – în medie, femeile ajung la menopauză în jurul vârstei de 50 de ani.

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au prelevat mostre de sânge de la 293 de femei de peste 30 și 40 de ani și au măsurat nivelurile hormonului anti-mullerian, produs de ovare, pe parcursul mai multor ani. Au observat că modificarea cantității acestui hormon de la an la an poate fi un bun indicator al momentului în care o femeie ajunge la menopauză; nivelurile hormonului scad pe măsură ce femeile îmbătrânesc și se apropie de vârsta bufeurilor. Participantele la studiu au făcut teste de sânge odată la fiecare 9 luni, timp de 5 ani, iar cercetătorii le-au studiat pe o perioadă de 14 ani pentru a vedea când se instalează menopauza. Vârsta de la care se poate indica începutul menopauzei pe această cale trebuie să fie de peste 35 de ani, pentru că de-abia atunci încep să scadă nivelurile hormonului.

Prezicerea procesului fiziologic ce pune capăt menstruației poate fi util pentru femeile cu probleme de fertilitate și pentru cele care prezintă un risc ridicat de dezvoltare a altor daune ale sănătății ce pot fi afectate de menopauză. Problema cu noua metodă este că femeile trebuie să-și facă teste de sânge repetate pe o perioadă de 3 până la 5 ani. În plus, testul de sânge a prezis vârsta menopauzei pentru grupuri de femei, ceea ce înseamnă că ar fi mai puțin exact în cazuri individuale. Aflați mai multe detalii pe Livescience.

 

Puteți citi și:

Fumătoarele intră la menopauză mai repede decât nefumătoarele

De ce ne temem de menstruație

Mit spulberat: Soia nu alină menopauza

Câteva mituri despre femei, probate de ştiinţă

Mitul uterului rătăcitor

Femeile sunt programate să sufere schimbări bruşte ale stării de spiritLeave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger