Testul de sânge care prezice riscul sinuciderii

0

Oamenii de ştiinţă de la Unversitatea Johns Hopkins din SUA au descoperit o mutaţie implicată în răspunsul creierului la stres care ar putea prezice cu precizie riscul sinuciderii, scrie The Daily Beast. Această nouă descoperire genetică s-ar putea transforma într-un test de sânge care, pentru prima oară, s-ar folosi de ADN-ul unei persoane pentru a-i ghici destinul sinucigaş.

 

 

Medicii americani au realizat două experimente, unul cu creieri şi unul cu sânge, în cadrul cărora au descoperit că o mutaţie dintr-o genă implicată în modul în care creierul reacţionează la stres, SKA2, ar putea prezice cu încredere dacă o persoană riscă să se sinucidă. Înaintea acestui studiu, autorul principal al cercetării, Zachary Kaminsky, şi echipa sa depistaseră o deformare chimică ce poate indica dacă o femeie riscă să sufere de depresie postnatală. Sinuciderea şi depresia postnatală sunt asociate cu cauze hormonale – estrogenul în cazul noilor mame şi hormonul stresului, cortizolul, în cazul sinuciderii. Pe durata unei zile, explică Kaminsky, oamenii trec prin perioade stresante în care nivelul cortizolului creşte, după care ar trebui să scadă; dacă oamenii au mai puţină SKA2, atunci reuşesc mai greu să decupleze stresul.

Cercetătorii au observat pentru prima oară mutaţia SKA2 în timpul analizei genomice a unor mostre de creier prelevate postmortem de la oameni sănătoşi şi de la persoane cu afecţiuni mentale. Creierii oamenilor care se sinuciseseră aveau mai puţin din gena SKA2. Apoi, oamenii de ştiinţă au găsit niveluri ridicate de metilare (acţiune produsă de grupurile de metil, care modifică modul în care funcţinează o genă) în rândul sinucigaşilor. Grupurile de metil acţionează ca nişte întrerupătoare, activând sau dezactivând genele, şi pot fi afectaţi de factori de mediu precum poluarea, nutriţia şi stresul. Cu aceste noi informaţii în minte, Kaminsky şi echipa sa au testat mostre de sânge de la oameni vii şi au găsit niveluri ridicate de metilare şi la oamenii care au spus că s-au gândit sau au încercat să se sinucidă. Oamenii de ştiinţă au folosit apoi rezultatele pentru a crea un model de analiză prin care au trecut toate mostrele anterioare şi au observat că pot prezice cu o exactitate de 80 până la 90% riscul ca cineva să se sinucidă.

Aflaţi mai multe detalii pe The Daily Beast.

 

Puteţi accesa şi:

FOTO Ultima privelişte: Fotografii din locuri unde oamenii şi-au luat viaţa

VIDEO Un european luptă cu epidemiile de sinucidere din Japonia

Cum să te sinucizi fără să mori 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger