Testul de sânge care îţi spune cât de repede îmbătrâneşti şi cât mai ai de trăit va fi disponibil publicului larg din Marea Britanie în acest an, informează Independent. Controversatul test măsoară structuri vitale pe baza unor cromozomi denumiţi telomeri, despre care cercetătorii spun că sunt cei mai buni indicatori ai duratei de viaţă.
Testul, care costă 500 de euro, poate spune dacă vârsta indicată de telomeri este mai mai mare sau mai mică decât vârstă cronologică. Cercetătorii spun că acest test va fi foarte răspândit în următorii cinci sau zece ani, dar alţi cercetători contestă etica acestui test şi spun că folosirea lui ar trebui controlată. Pe lângă îngrijorările cu privire la cum ar reacţiona o persoană după acest test, cercetătorii sunt îngrijoraţi şi de specularea acestuia de către firme care oferă remedii anti-îmbătrânire sau firme de asigurări de viaţă.
”Ştim că oamenii care se nasc cu telomeri mai scurţi au o viaţă mai scurtă, telomerii mai scurţi determină o viaţă mai scurtă”, spune Maria Blasco, de la Centrul Naţional pentru Cercetarea Cancerului din Madrid, care este inventatoarea testului comercial.
Cercetarea telomerilor este cel mai interesant câmp al ştiinţelor biomedicale, drept care trei cercetători din acest domeniu au împărţit Premiul Nobel anul trecut.
Un scurt istoric al cercetării în domeniu:
2003 – Cercetătorii studiind mostre de sânge vechi de 20 de ani provenind de la 143 de persoane observă că lungimea telomerilor este un indicator bun al prezicerii dacă o persoană mai trăieşte cel puţin 15 ani după vârsta de 60 de ani.
2004 – Femeile care trăiesc cu stresul de a avea un copil bolnav au telomeri mai scurţi.
2007 – Un studiu pe bărbaţii din Scoţia cu telomeri mai lungi arată că aceştia sunt pe jumătate predispuşi să dezvolte boli de inimă faţă de cei cu telomeri mai scurţi.
2010 – Şoareci de laborator modificaţi genetic care nu aveau telomeraza, o enzimă care lungeşte telomerii în unele celule îmbătrânesc prematur comparativ cu şoarecii normali. Efectele erau reversibile după injecţii cu telomeraza.
Foto: Flickr
Cititi si:
Care este secretul longevitatii?