O țestoasă unică în lume, numită ”țestoasa cu nas de porc”, este în pericol de dispariție după ce numărul exemplarelor din această rasă a scăzut îngrijorător de mult în ultimii 30 de ani, spun specialiștii. Ea este vânată masiv pentru carne și ouă în Papua Noua Guinee, fapt care a dus la pericolul prezent de extincție.
Țestoasa cu nas de porc este recunoscută la nivel internațional și nevoia de protejare a acestei specii a fost mereu în atenția specialiștilor, în special pentru că nu se înrudește cu alte țestoase și este considerată cea mai adaptată țestoasă la traiul sub apă, inclusiv în râuri și lacuri cu apă mereu proaspătă. În ciuda unicității sale, țestoasa este vânată nemilos pentru carne și ouă într-unul din principalele sale habitate, Papua Noua Guinee. Biologii de la Universitatea din Canberra (Australia) au publicat un studiu cu rezultate îngrijorătoare: declinul populației de țestoase cu nas de porc, din 1981 încoace, este de peste 50%.
Această țestoasă este singura supraviețuitoare a unei familii cândva extinse de țestoase, numite Carettochelyidae și aria sa de răspândire este limitată în prezent: nordul Australiei și Noua Guinee. Dorită mai mult pentru carnea sa de către localnicii din Papua Noua Guinee, țestoasa a ajuns în mare pericol, susțin autorii studiului. De fapt, atât carnea, cât și ouăle sale sunt folosite pentru hrană și comerț, localnicii văzând în țestoasă o sursă constantă de câștig. Biologii australieni atrag atenția asupra necesității unui plan pentru salvarea țestoasei cu nas de porc de la dispariție, mai ales că, spun aceștia, și dacă vânarea ei ar înceta în acest moment, specia ar avea nevoie de zeci de ani pentru a-și reveni și a reajunge la un număr în creștere al populației.
Sursa și foto: BBC World News