Test de sânge pentru prevestirea morţii

3

Cercetătorii de la Universitatea din Uppsala, Suedia, spun că măsurarea unei enzime din sânge poate fi asociată cu afecţiuni cardiace şi cancer şi ar putea indica din timp cine riscă să moară din cauza acestor boli.

În cadrul unui studiu care a implicat aproape 2.000 de oameni, echipa lui Arnlov a măsurat nivelurile catepsinei S, o enzimă implicată în descompunerea proteinelor şi în reglarea sistemului imunitar, şi i-a urmărit pe participanţi timp de 12, 5 ani. Cercetătorii au observat că voluntarii cu cele mai ridicate niveluri de catepsină S aveau şanse mai mari să moară decât cei cu niveluri mai scăzute. Unic la acest studiu este faptul că a identificat în premieră un marker asociat atât cu afecţiunile cardiace, cât şi cu cancerul. Efectul a ramas puternic chiar şi atunci când oamenii de ştiinţă au luat în calcul şi factori precum vârsta, tensiunea arterială, istoricul afecţiunilor cardiace, diabetul şi nivelurile de colesterol, care contribuie la decesele cauzate de bolile cardiace şi cancer. Companiile farmaceutice au început deja să caute compuşi care să blocheze activitatea catepsinei S, chiar dacă oamenii de ştiinţă nu ştiu încă sigur dacă enzima poate prezice cu certitudine cine prezintă cel mai risc de a dezvolta afecţiuni cardiace sau cancer.

Sursa: Time

Foto: Flickr/rosmary

 


3 comentarii

  1. Pingback: Test de sange care iti arata cand vei muri | AeriaSync Blog

  2. Pingback: Testul care îți pune când vei muri - TNT – The News Tub

  3. Astia inventeaza numai tampenii, doar k sa omoare oamenii usor usor fara k ei sa-si dea seama, asa k OAMENI BUNI numai puneti “botul” la asa ceva k e o mare prostie, din kza asa zisilor cercetatori au devenit majorit. dependenti de medicamente sa fim Realisti ! Aveti grija si Doamne ajuta, numai bine ! 😉

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger