Tesla Motors oferă la liber patentele pentru maşini electrice, pentru a stimula dezvoltarea

0

teslaTesla Motors Inc a anunţat că va permite oricui să folosească patentele sale, în speranţa accelerării dezvoltării maşinilor electrice de către oricare alt producător. Cofondatorul Tesla, Elon Musk, spune că firma pe care o reprezintă nu va lua măsuri legale împotriva oricui “vrea să folosească, de bună credinţă, tehnologia noastră.”

Potrivit lui Musk, o astfel de decizie e menită să încurajeze o nouă abordare asupra proprietăţii intelectuale, încurajând folosirea open-source a tehnologiilor. “Dacă noi pavăm drumul creării unor maşini electrice foarte rentabile, lăsăm în urmă adevărate mine de proprietate intelectuală, care îi inhibă pe alţii, ceea ce înseamnă că acţionăm împotriva propriului scop,” a mai spus Musk, magnat vizionar şi inventator, cofondator al companiei SpaceX, care îşi propune să contribuie la o mai bună dezvoltare a rachetelor spaţiale.

Decizia CEO-ului referă nu doar la cele câteva sute de patente deţinute actualmente de Tesla Motors, ci şi la cele câteva mii care urmează să fie înregistrate. În opinia lui Musk, o astfel de mişcare nu dăunează companiei Tesla, atâta vreme cât piaţa e destul de încăpătoare, ci mai degrabă favorizează dezvoltarea industriei maşinilor electrice. Totodată, afaceristul spune că într-o companie e mai uşor să-ţi motivezi angajaţii oferindu-le o cauză bună în care să investească resurse: “E greu să convingi angajaţii să lucreze peste program pentru o corporaţie. Dar să lucreze peste program pentru o cauză, e uşor.”

În acelaşi timp, Musk a anunţat că va continua să înregistreze patente pentru tehnologiile folosite, pentru a reduce riscurile ca alte companii să le obţină şi să împiedice Tesla Motors să le folosească pentru dezvoltarea unor maşini electrice viabile.

Sursa: Reuters

Foto: Justin Sullivan

Puteţi citi şi:

Maşina Google: fără volan, fără pedale, fără frâne


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger