Ţesătura din pânza unor păienjeni aurii

0

Această ţesătură măsoară aproape patru metri lungime şi pentru realizarea ei “au lucrat” peste un milion de păienjeni femele din Madagascar. Aflată momentan la Art Institute of Chicago, ea va fi expusă în curând la Londra.

Pentru a aduna un număr aşa de mare de păienjeni, a fost nevoie de 80 de oameni şi de cinci ani. După ce femelele de păianjen auriu au fost găsite, ţeserea propriu-zisă a acestei textile a durat aproape patru ani. Aceasta este pentru prima dată după 1900 când pânza de păianjen este folosită în ţesături, acum mai bine de o sută de ani fiind utilizată în cadrul unei expoziţii pentru Paris Exposition Universelle.

Cea mai veche ţesătură folosind mătase creată de păianjeni datează din 1709, când un croitor francez a reuşit să-i facă regelui Louis XIV mănuşi, ciorapi şi, după câte s-ar părea, chiar un costum de haine întreg. Mai târziu, de ciorapi mătăsoşi produşi pe spinarea păienjenilor s-au bucurat şi Împăratul Napoleon şi soţia lui, Josephine.

Pentru realizarea unei asemenea ţesături, păianjenii sunt adunaţi în fiecare dimineaţă şi aşezaţi în anumite dispozitive speciale pentru “mătăsit”. Personalul bine antrenat recoleatză firele de la 24 de păianjeni simultan. La finalul fiecărei zile “lucrătoare”, arahnidele sunt duse înapoi în mediul natural.

 

Sursa şi foto: The Telegraph

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger