Termitele adună particule de metale prețioase precum aurul atunci când scormonesc pământul și le depozitează în movilele pe care le construiesc, indicând adesea prezența unei rezerve consistente dedesubt, scrie Wired.com. Un studiu publicat recent arată că movilele ridicate de termite în regiunile aurifere din vestul Australiei conțin niveluri ridicate de aur și sugerează că insectele pot fi folosite pentru a-i ajuta pe oameni să găsească noi zăcăminte minerale.
Flickr/Gnilenkov Aleksey
Aaron Stewart, entomolog la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, spune că micii mineri sunt utili în condițiile în care resursele minerale sunt tot mai greu de găsit din cauza materialelor corodate ce acoperă peisajul australian și maschează harta subterană. Pentru a depista acumularea de metale la termite, echipa lui Stewart a folosit raze X și microscopia cu electroni și a observat că ele adună zinc, magneziu, fier și aur.
Metalele se acumulează nu numai pe corpul, ci și în sistemul excretor al termitelor, care le dau afară sub forma unor pietre mici, asemănătoare cu cele formate în rinichii oamenilor. Aceste excreții joacă un rol important în redistribuirea metalelor aproape de suprafața solului. Australia este un mare exportator de resurse minerale. După multe decenii de minerit, însă, multe dintre depozitele de la suprafață s-au epuizat, iar minerii au nevoie de instrumente noi de explorare a subteranului. Insectele ar putea juca acest rol, la costuri foarte mici.