Copiii autişti au dificultăţi în a relaţiona cu camarazii lor de aceeaşi vârstă şi, în general, cu lumea înconjurătoare, dar se pare că această dificultate poate fi depăşită cu ajutorul terapiei cu animale, scriu publicaţiile Inhabitots şi Modern Farmer.
Animalele domestice sunt cele folosite în acest tip de terapie, utilizată din ce în ce mai des, notează Modern Farmer. Legătura creată între om şi animal, dacă este bazată pe afecţiune şi respect, aduce beneficii ambelor părţi implicate în acest tip de conexiune. Un exemplu în acest sens este chiar viaţa activistei şi autoarei Temple Grandin, care ne arată cum această legătura poate ajuta persoanele autiste să funcţioneze mai bine într-o lume complexă din punct de vedere social şi mereu în schimbare. În prezent, în SUA sunt peste 3.000 de programe de interacţiune asistată cu animale, gândite pentru a ajuta oamenii să se vindece prin dezvoltarea unei relaţii emoţionale faţă de animale, relaţie care, în fapt, îi ajută să îşi întărească abilităţile emoţionale şi pe cele sociale, pentru a face faţă lumii.
Desigur, spun specialiştii, interacţiunea cu animalele este doar o parte dintr-o terapie extrem de complexă. Dar ştiinţa din spatele ei este foarte simplă: a fi în preajma animalelor creşte buna-dispoziţie a oamenilor (mai ales a copiilor) şi eliberarea neuro-chimicalelor care scad nivelul de stres al creierului (cum ar fi dopamina şi oxitocina). Eliberarea mai accentuată a acestor substanţe în timpul interacţiunii cu animale a fost asociată multor efecte pozitive, mai ales în cazul copiilor autişti, care, astfel, învaţă ce înseamnă o conexiune, învaţă ataşamentul şi să aibă încredere atât în animale, cât şi în ei înşişi. Printre animalele cele mai „populare” pentru acest tip de terapie se numără puii de găină (găinile), câinii, pisicile, caprele, oile, iepurii, vacile, lamele, porcii sau alpaca.
Mai multe detalii puteţi găsi în lucrările Animals Make Us Human şi Animals in Translation: Using the Mysteries of Autism to Decode Animal Behavior, ambele semnate de Temple Grandin.
Surse şi foto: Modern Farmer, Inhabitots
Puteţi citi şi:
De pe canapea, pe cal. Psihoterapia cu cai, pentru prima dată în România
Autismul, în strânsă legătură cu poluarea aerului
O lecţie de prietenie: copii şi pisici, împreună cu ajutorul cărţilor
Autismul nu e o deficienţă, e un surplus mental