Teoria relocărilor internaţionale în masă cauzate de schimbările climatice contrazisă. Oamenii migrează local

2

Cercetătorii de la Institutul Internaţional pentru Mediu şi Dezvoltare dezic predicţiile alarmiste potrivit cărora sute de milioane de oameni vor migra, depăşind graniţele internaţionale din cauza schimbărilor climatice, informează The Ecologist.

Fenomenul încălzirii globale ar putea determina oamenii să migreze local sau regionl, arată studiul realizat în Africa şi America de Sud. Cei afectaţi de secete, inundaţii şi alte tipuri de degradare ecologică s-ar putea muta în alte zone rurale sau oraşe din zonă temporar.

Mutările sezoniere sunt obişnuite în istorie, ca de exemplu în cazul pastorilor din Africa de Est care au dezvoltat strategii pentru a face faţă fenomenelor de mediu neaşteptate. În Africa subsahariană, multe femei migrează spre oraşe în sezoanele uscate ca să lucreze la curăţenie sau în comerţul stradal. Studiul mai arată că în Anzii bolivieni, femeile se mută 3-6 luni pe an pentru a păşuna lamele.

Mai multe ONG-uri de profil au prezis că aproximativ un miliard de oameni ar putea fi forţaţi de efectele schimbărilor climatice să se mute până în 2050. Studiul IIED susţine, însă, alte cercetări care arată că migrarea va fi locală întrucât oamenii afectaţi de schimbările climatice sunt şi cei care nu au mijloacele financiare să se mute foarte departe.

Studiul susţine că agricultorii ar trebui ajutaţi să-şi diversifice veniturile pentru a avea o siguranţă în faţa degradărilor de mediu. Imigranţii sunt perceputţi, însă, ca o problemă de către guverne şi sunt foarte puţin sprijiniţi. Ca urmare, mulţi dintre cei care se mută se întorc acasă frustraţi din cauza lipsei de ajutor pentru adaptarea la noul climat şi la noile obiceiuri agricole.

“Cei care elaborează strategiile trebuie să redefinească migraţia şi să o vadă ca pe un răspuns valoros la riscurile de mediu, şi nu ca pe o problemă”, spune dr Cecilia Tacoli, autorul studiului, care este îngrijorată că previziunile alarmiste ar putea duce la strategii care marginalizează grupurile de oameni săraci şi vulnerabili.

Foto: Flickr / hdptcar

Citiţi şi:

Atlasul emisiilor: Creşterea emisiilor în China anulează scăderea emisiilor în vest

Soarele a răsărit cu două zile mai devreme în Groenlanda

Este oficial: 2010, cel mai călduros şi mai umed an din istorie

Tags:2 comentarii

  1. Pingback: Tokyo, cel mai verde oraş din zona Asia-Pacific » Think Outside the Box

  2. Pingback: TOTB.ro - Din Congo, în România: cum a învins Aima Lema prejudecăţile românilor » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger