Teologii ISIS au decis cum pot face sex „proprietarii” cu sclavele lor

1

O fatwa emisă de teologii Statului Islamic detaliază amănunțit condițiile în care „proprietarii” femeilor înrobite de gruparea extremistă pot face sex cu acestea, în ceea ce pare o încercare de a împiedica ceea ce ei numesc abateri în tratamentul femeilor capturate, scrie Reuters. Printre deciziile religioase se numără interdicția ca un tată și un fiu să facă sex cu aceeași sclavă sau cea ca „proprietarul” unei mame și fiice să întrețină raporturi sexuale cu amândouă. La rândul lor, „proprietarii” comuni ai unei femei capturate nu au voie să facă sex cu ea pentru că femeia este văzută ca „parte a unei proprietăți comune”.

Documentul, care are statut de lege și care arată cum ISIS încearcă să reinterpreteze învățături vechi de secole pentru a justifica sclavia sexuală în regiunile din Siria și Irak pe care le controlează, a fost capturat de trupele americane în mai, alături de altele, într-un raid asupra unui înalt oficial al Statului Islamic.

Fatwa nr. 64, datată 29 ianuarie 2015 și emisă Comitetul Statului Islamic pentru Cercetare si Fatwa, pare să reglementeze pentru prima oară relațiile dintre luptătorii ISIS și femeile capturate, mergând mai departe de o broșură din 2014, în care se dădeau indicații privind tratamentul sclavilor. Documentul începe cu o întrebare: „Unii dintre frați au comis abateri în ceea ce privește tratamentul sclavelor. Aceste abateri nu sunt permise de legea Sharia pentru că aceste reguli nu au fost adresate de foarte multă vreme. Există avertismente corspunzătoare în această privință?”. Apoi sunt enumerate 15 porunci, dintre care unele sunt foarte detaliate, cum este exemplul de mai jos:

Dacă proprietarul unei femei captive, care are o fiică potrivită pentru raporturi sexuale, întreține relații sexuale cu cea din urmă, atunci nu va avea voie să aibă contact sexual cu mama ei, de care nu se va putea atinge niciodată. Dacă va face sex cu mama, atunci nu va avea voie să întrețină relații sexuale cu fiica, de care nu se va putea atinge niciodată.

Fatwa îi îndeamnă totodată pe „proprietarii” unei sclave „să-i arate compasiune, să se poarte frumos cu ea, să n-o umilească și să n-o supună la munci pe care nu le poate presta”. În plus, ei n-ar trebui s-o vândă unor indivizi despre care știu că se vor purta urât cu ea.

Națiunile Unite și organizațiile pentru drepturile omului au acuzat ISIS de răpiri și violuri sistematice în rândul femeilor și fetelor, dintre care unele au doar 12 ani iar multe sunt membre ale minorității Yazidi din nordul Irakului. O mare parte din ele au fost oferite soldaților drept recompensă sau vândute ca sclave sexuale. Departe de a pune capăt acestor practici, ISIS s-a lăudat cu ele și a înființat chiar și un departament al „prăzii de război” pentru administrarea sclaviei.

Citiți mai mult pe Reuters.


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger