Tendinţe noi în agricultură: munca terenului în funcţie de micro-climate

1

 

O echipă de oameni de ştiinţă din Israel a dezvoltat o modalitate de detectare, prin utilizarea imaginilor obţinute prin sateliţi, a schimbărilor climatice la scară mică. Metoda ar urma să ajute fermierii să observe aceste schimbări şi, astfel, să îşi îmbunătăţească producţia, recoltele. Totodată, susţin inventatorii ei, metoda ar putea consolida rezervele de hrană la nivel mondial, în condiţiile creşterii populaţiei, dar şi a foametei la nivel global.

 

Noul sistem funcţionează astfel: în loc să analizeze vremea şi topografia unor bucăţi mari de teren, el împarte câmpurile agricole în micro-climate mult mai mici, lucru care ajută fermierii să „personalizeze” munca pe fiecare parcelă, astfel încât să obţină maximul de rezultate pe suprafaţa respectivă, în funcţie de condiţiile specifice acelui micro-climat. Astfel, sistemul le indică fermierilor când este perioada optimă pentru însămânţare, când să dea cu pesticide şi ce tip de cultură este mai potrivit pentru fiecare kilometru pătrat de teren în parte.

Metoda a fost publicată anul trecut, în revista Bulletin of the American Meteorological Society; de atunci, profesorul Uri Dayan (climatologist la Universitatea Ebraică din Ierusalim) şi colegul său, dr. Itamar Lensky (autori ai metodei), au lucrat pentru a o dezvolta într-o interfaţă globală, care să vină în ajutorul fermierilor de pe orice continent. „Şi dacă avem două loturi adiacente, care par identice, ele pot avea micro-climate individuale care cer atenţie separată pentru maximizarea producţiei”, spune Dayan. Sistemul dezvoltat de cei doi foloseşte imagini în timp real bazate pe energia termică şi obţinute cu ajutorul sateliţilor NASA, apoi analizează temperatura fiecărei suprafeţe de teren, pentru fiecare parcelă în parte, la o scară extrem de fină.

„Odată ce înţelegem cum funcţionează natura, putem transpune ritmul său într-un algoritm şi rezultatul acestuia îl oferim fermierilor”, a explicat Lensky funcţionarea sistemului pentru agenţia de presă Reuters. Oameni de ştiinţă din agricultură numesc acest sistem „revoluţionar”, pentru că va schimba „regulile jocului” în domeniu. „Va oferi fermierilor datele necesare pentru ca aceştia să ia deciziile cele mai bune, care să le aducă recolte de succes”, consideră specialistul în agricultură Gideon Yisrael. De la sistem se aşteaptă să ajute la creşterea rezervelor de hrană mondiale, în condiţiile în care FAO (Food and Agriculture Organisation – Organizaţia pentru Hrană şi Agricultură a ONU) avertizează că oferta de hrană la nivel global trebuie să crească cu 70% până în anul 2050 pentru a întruni cererea unei populaţii estimate la peste 9 miliarde de oameni la acel moment.

 

Sursa: EcoNews

 

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Tendinţe noi în agricultură: munca terenului în funcţie de micro … | Gaseste.info

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger