Telescopul Hubble a surprins mai de aproape "cometa secolului"

3

Telescopul Hubble a reuşit să surprindă primele imagini de aproape cu o cometă considerată a fi potenţiala “cometă a secolului” – cometa ISON. Imaginile au fost surprinse pe 10 aprilie, noaptea, cometa aflându-se la o distanţă de 634 de milioane de kilometri de Pământ şi, respectiv, 621 de milioane de kilometri de Soare.

Vizibilă, acum, abia ca un punct tremurat de lumină, cometa va deveni, pe finalul lunii noiembrie, cel puţin la fel de strălucitoare ca şi Luna pe cerul nostru. Cu ajutorul datelor tocmai obţinute de Hubble, astronomii estimează că mingea de lumină măsoară până în şase kilometri lăţime, iar coada de gaz şi praf stelar care înconjoară nucleul ar avea un diametru de aproape 5.000 de kilometri (mai mult decât continentul australian). Pe măsura ce cometa se apropie de Soare, în lunile care urmează, suprafaţa îngheţată a nucleului ei se va încălzi şi se va topi, iar gheaţa se va transforma în jeturi de gaze şi praf; bulgărele din jurul cometei va deveni mai dens şi mai mare, pe măsură ce se apropie de Soare.

Astronomii cred că aceasta ar putea fi prima călătorie a cometei ISON în sistemul nostru solar, venind de la marginile acestuia, dintr-o „rezervaţie” îngheţată de miliarde de comete aflate în hibernare. Calculele orbitale realizate în funcţie de gravitaţia exercitată de Soare (care atrage cometa) arată că traiectoria acesteia o va aduce foarte aproape de steaua noastră pe 28 noiembrie. ISON va plonja la peste 1.100 de kilometri distanţă de Soare şi apoi se va întoarce în afara sistemului nostru solar, probabil oferind un spectacol celest remarcabil. Singura întrebare de pe buzele astronomilor este dacă, nu cumva, cometa va fi atrasă prea puternic de Soare şi se va dezintegra în acesta, ca o bombă de gheaţă ce se topeşte. Însă numai timpul poate răspunde acestei întrebări.

Sursa şi foto: News Watch


3 comentarii

  1. Iata ce zice National Geographic:

    By March 2013 the comet, named C/2011 L4 (PANSTARRS), is expected to come within 30 million miles (48 million kilometers) of the sun—closer even than the innermost planet, Mercury.

    When the comet makes its closest approach to the sun, more of its ices will vaporize, adding to its hazy envelope of gas and dust and producing the familiar tail.

    This denser envelope, or coma, should boost the comet to peak brightness, making it potentially visible to the naked eye low in the western horizon just after sunset.
    For now, “we think it will be an easy binocular target, but it may very well make it to naked-eye level, and there is even a potential that it may be visible during the day,” Wainscoat said.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger