Telefonul mobil va putea detecta apa contaminată cu mercur

0

Cu ajutorul unui test simplu, secondat şi de o aplicaţie pentru telefoane mobile, apa din orice recipient sau regiune va putea fi testată dacă este sau nu contaminată cu mercur. Metoda de testare a fost dezvoltată de o echipă de cercetători de la Universitatea din Burgos, Spania.

 

 

Mercurul este toxic, letal pentru mediu şi, implicit, orice fiinţă şi se răspândeşte rapid prin apă şi aer, de la surse precum uzinele pe cărbuni. Este cunoscut faptul că multe ape de pe planetă sunt contaminte cu mercur, acesta ajunge în peştii din aceste ape şi, astfel, în organismul uman. A detecta apa contaminată cu mercur este necesar pentru a opri de la consum peştii care provin din ea. Însă metodele prezente de testare nu sunt nici foarte simple, nici tocmai ieftine: mostrele trebuie să ajungă la un laborator pentru a fi analizate, lucru care ia timp. O echipă de cercetători de la Universitatea Burgos din Spania s-a gândit să găsească o metodă mai simplă şi mai rapidă de testare, care să fie şi la îndemâna oamenilor, nu doar a specialiştilor din laboratoare.

Astfel, ei au creat o hârtie de testare care îşi schimbă culoarea odată ce este expusă la mercur. Rezultatele pot fi văzute cu ochiul liber (exact cum se întâmpla la testele de la orele de chimie), dar, pentru acurateţe, hârtia de test poate fi fotografiată cu telefonul mobil şi comparată cu culoarea de referinţă (corespunzătoare apei necontaminate), cu ajutorul unei aplicaţii instalate pe telefonul mobil (mai exact, un simplu program de editare de imagine). „Oricine, fără cunoştinţe de specialitate, poate descoperi, în acest mod, dacă o sursă de apă este contaminată cu mercur peste limitele acceptabile”, explică José Miguel García, unul dintre autorii cercetării.

Rezultatele complete ale cercetării pot fi consultate în revista Analytical Methods, unde apărut studiul cercetătorilor spanioli.

 

Sursa şi foto: TreeHugger


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger