Telefoanele mobile pot fi încărcate cu urină

0

Oamenii de știință ai Laboratorului de Robotică din Bristol, Marea Britanie, au descoperit o metodă nouă de a face urina îndeajuns de puternică pentru a încărca un smartphone, scrie CNET. Procesul implică trecerea urinei și a altor materii organice printr-o serie de celule de combustibil care conțin microbi ce consumă și metabolizează lichidul, transformându-l în cantități mici de energie.

 

Flickr/Ajay Tallam

 

Microorganismele “se înfruptă” din combustibil, mai exact îl descompun, și, făcând asta, generează electrozi. “Urina este un combustibil excepțional pentru aceste microorganisme”, spune cercetătorii, care au conceput un sistem ce transferă energia colectată într-un condensator electric. În acest fel, urina a ajuns să transmită o mică încărcătură electrică unui smartphone Samsung. Deocamdată, sistemul asigură îndeajuns de multă energie pentru SMS-uri, navigare web și un scurt apel telefonic, însă aplicația sa poate fi extinsă.

Celulele de combustibil microbiene pot fi instalate în toalete publice, de unde își pot extrage seva din urină și alimenta cu electricitate sistemul de iluminat, încărcătoarele de smartphone, dușurile ș.a.m.d. Cercetătorii de la Universitatea din Bristol caută acum finanțare pentru a lucra alături de parteneri din SUA și Africa de Sud la dezvoltarea unei “toalete deștepte”.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger