Telefoanele mobile ne modifică activitatea cerebrală

0

Cauzează telefoanele mobile cancer? Toți am vrea să știm asta, dar, din păcate, nu există încă un răspuns clar la această întrebare. Un studiu recent face totuși un pas înainte înspre găsirea unui răspuns, sugerând că ținutul celularului la ureche are un efect cuantificabil asupra creierului, chiar și în cazul convorbirilor mai scurte de o oră. Din câte se pare, câmpul electromagnetic al unui telefon mobil poate cauza modificări în activitatea noastră cerebrală.

Dr. Nora Volkow, directorul Institutului Național privind Abuzul de droguri din SUA, a observat împreună cu colegii săi că regiunile cerebrale cele mai apropiate de antena dispozitivelor mobile prezintă un nivel mai ridicat de consum de energie (glucoză), informează Time. Este adevărat că celulele unei tumori au nevoie de mai multă glucoză pentru a-și alimenta dezvoltarea necruțătoare, însă la fel de adevărat este și că celulele cerebrale sănătoase au nevoie de această substanță pentru a se păstra în formă și a menține funcțională rețeaua de mesaje și conexiuni care ne ajută să gândim, mâncăm, mișcăm și trăi.

În funcție de ce facem, diferite regiuni ale creierului vor avea nevoie de mai multă glucoză. În momentul de față, Volkow nu poate spune dacă aceste câmpuri electromagnetice ale telefoanelor mobile ne pot afecta în mod negativ creierul, însă rezultatele sale pot pava drumul unor alte cercetări. „Când avem asemenea date, nu le putem ignora”, spune ea. „Trebuie să ne ghidăm după date obiective. Există date ce arată că creierul uman este sensibil la undele electromagnetice, chiar dacă ne place sau nu. Acum trebuie să aflăm dacă este vorba de un lucru bun sau rău”. Cu toate acestea, din motive de siguranță, cercetătoarea și-a cumpărat o cască pentru telefonul mobil pentru a nu-l mai avea atât de aproape de ureche.

Citiți și:

Aplicații noi de smartphone pentru economii în trafic

Folosiți-vă smartphone-ul pentru a deveni oameni de știință ai biodiversității

Teleempatia: o posibilă rețea socială a creierelor

Neuroni care ‘vibrează la unison’. De unde vine empatia? Despre neuronii-oglindă și creierul social

Generarea de noi neuroni – cheia adaptării la nou

“Addicted to love”: Dragostea, chimie sau sentiment?

Foto: Reuters

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger