Telefoanele mobile ne fac mai egoiști

0

Deși petrecem ore-n șir vorbind la telefon cu apropiații sau colegii noștri, s-ar părea că acest obicei nu ne face mai sociabili, ci dimpotrivă, arată un nou studiu realizat la Universitatea din Maryland. Cercetarea “The Effect of Mobile Phone Use on Prosocial Behavior” susține că prea mult timp petrecut vorbind la mobil ne face mai egoiști.

 


Înțelegând prin ”comportament prosocial”, o acțiune de pe urma căreia beneficiază alte persoane sau chiar societatea, autorii au realizat câteva experimente cu un grup de utilizatori de telefonie mobilă. După o scurtă perioadă de conversații telefonice, s-a constatat că voluntarii erau mult mai puțin dispuși să-și ofere serviciile pentru muncă comunitară și, de asemenea, mult mai puțin perseverenți în realizarea unor jocuri lingvistice, chiar și atunci când miza ar fi fost o mică donație pentru o cauză umanitară.

Una dintre cauzele principale ar fi, fupă părerea cercetătorilor, faptul că ”telefonul mobil evocă direct sentimente legate de conectivitatea la ceilalți, acoperimd așadar nevoia omenească de apartenență. Studiul mai arată, de asemenea, o diferență între utilizatorii de telefonie mobilă și cei de rețele sociale ca Facebook, în cazul cărora nu s-au înregistrat aceleași scăderi ale comportamentului prosocial.

 

Sursa: PhysOrg

Foto: Flickr / Tearntan


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger