Tehnologiile ne afectează somnul

1

Dependența de televizor, telefoane mobile și laptopuri îi costă pe americani somnul, arată un studiu citat de Reuters. Cei care se uită la televizor înainte să adoarmă, joacă jocuri video sau își verifică e-mail-ul înainte de culcare au dereglări ale somnului.

“Din păcate, telefoanele mobile și computerele, care ne fac viețile mai productive și mai plăcute, sunt folsoite în exces contribuind la lipsa de somn care îi face pe americani mai puțin funcționali a doua zi”, spune Russel Rosenberg, vicepreședinte al National Sleep Foundation (NFS).

Aproximativ 95% dintre persoanele chestionate în studiul NFS au spus că folosesc electronice în ora de dinainte de culcare, iar două treimi dintre respondenți au spus că nu dorm suficient în timpul săptămânii.

Charles Czeisler, reprezentant al Harvard, spun că expunerea la lumincă artificială înainte de culcare oprește eliberarea melatoninei, un hormon care provoacă somnul. “Tehnologia ne-a invadat dormitorul. Invazia acestor tehnologii contribuie la proporția mare de respondenți care spun că dorm mai puțin decât trebuie”, explică acesta.

Peste o treime dintre cei între 13 și 18 ani și 28% dintre cei între 19 și 29 de ani obișnuiesc să joace jocuri video înainte de culcare. 61% dintre respondenți au spus că folosesc computerul cel puțin câteva nopți pe săptămână.

Experții în somn recomandă adolescenților 9 ore și 15 minute de somn, dar adolescenții implicați în studiu au raportat că dorm în medie 7 ore și 26 de minute. Lipsa de somn afectează în mod negativ munca, familia, sănătatea și viața sexuală.

Foto: Flickr / Clover

Citiți și:

5 modalități simple de a vă feri de radiațiile telefonului mobil

Teleempatia: o posibilă rețea socială a creierelor

Mai puțin de 7 ore dormite pe noapte cauzează accidente fatale și probleme la serviciu

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: TOTB.ro - 5 sfaturi pentru un somn de noapte liniștit » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger