Tehnologii care vor schimba lumea în 2013

0

Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) realizează, în fiecare an, o listă cu zece tehnologii revoluţionare care ar urma să aibă un impact real asupra lumii în anul cu pricina. Lista este publicată de revista institutului, MIT Technology Review.

„În fiecare an, alegem zece tehnologii despre care credem că, cel mai probabil, vor schimba lumea. Suntem interesaţi de cum aceste tehnologii pot rezolva probleme dificile, ale căror soluţii trec de posibilităţile umane”, explică Jason Pontin, redactor-şef al publicaţiei MIT Technology Review. Iată care sunt cinci din aceste tehnologii revoluţionare pentru anul în curs:

1. Social media temporară

Social media a schimbat, deja, modul în care oamenii interacţionează, la nivel global. Dar multe reţele, precum Facebook sau Twitter, au arătat că au probleme cu siguranţa datelor şi protecţia informaţiei. Aici intră în scenă social media temporară, adică platforme precum Snapchat, spre exemplu, care permite utilizatorilor să îşi trimită fotografii care se vor autodistruge automat după o anumită perioadă de timp. Aceste platforme noi permit utilizatorilor să interacţioneze fără ca interacţiunea respectivă să fie cunoscută de întreaga lume. Alte nume la acest capitol: Gryphn, Wickr sau Burn Note.

2. Energia solară ultra-eficientă

Căutarea unor resurse eficiente de energie alternativă se derulează de decenii, cu rezultate tot mai spectaculoase. Creşterea eficienţei în ceea ce priveşte energia solară, datorită evoluţiei tehnologiei, face din această resursă o realitate aproape nesperată acum câţiva ani. Practic, energia solară concurează cu succes combustibilii fosili în acest moment, iar lucrurile este foarte posibil să încline în favoarea ei.

3. Ceasurile inteligente

Creşterea popularităţii telefoanelor inteligente a schimbat şi a uşurat modul în care oamenii îşi iau informaţia. Ceasurile inteligente sunt pasul următor: adună informaţia de la telefoanele inteligente şi o proiectează, ca şi ceasuri interactive (Pebble, Son, Motorola, MetaWatch).

4. Evoluţia roboticii

Locurile de muncă vor suferi un impact real de pe urma avansului roboticii. O tehnologie revoluţionară se anunţă a fi Baxter, creată de Rethink Robotics, care ajută roboţii şi muncitorii să lucreze cot la cot.

5. Producţia la imprimantă 3D

Unul din cele mai populare fenomene ale anului trecut a fost dezvoltarea imprimantelor 3D. Acum, companiile profită de avantajul acestei tehnologii pentru a crea direct produse sau părţi de produse. Spre exemplu, recent, compania General Electric a început să printeze piese folosite în construcţia avioanelor.

Lista completă a celor zece tehnologii inovatoare ale anului 2013 o găsiţi pe site-ul MIT Technology Review.

Sursa şi foto: Live Science


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger