Tehnologia viitorului. Spala aproape fara apa

0

masina

Cercetatorii de la Universitatea din Leeds au descoperit o noua metoda de spalare a rufelor care consuma mai putin de 2 la suta din apa si energia folosite de o masina conventionala. Mai exact, se consuma doar o cana cu apa la fiecare ciclu de spalare. Noua tehnologie urmeaza sa fie lansata in scurt timp pe piata din Marea Britanie.

Xeros. Acesta este numele noii tehnologii de spalare si care se bazeaza pe folosirea unor granule de plastic care sunt “amestecate” impreuna cu hainele de spalat, indepartandu-se astfel petele de murdarie.

Toate testele efectuate pana acum, si care au respectat standardele industriei de resort, au aratat ca prin acest proces se indeparteaza practic toate tipurile de pete obisnuite in timp ce hainele sunt tot atat de curate ca si in urma unei spalari normale. In plus, la sfarsit, hainele sunt aproape uscate.

Tehnologia Xeros foloseste doar o cana cu apa in fiecare ciclu de spalare si poate fi folosita de asemenea in alte procese industriale, precum tratarea apelor reziduale sau la degresarea metalelor.

Folosirea masinilor de spalat a crescut in Marea Britanie cu circa 23 la suta in ultimii 15 ani, de la circa trei ori pe saptamina in anii 1990 la o medie de circa patru ori, astazi, conform datelor oferite de Waterwise, un ONG britanic preocupat de tehnici pentru reducerea risipei de apa.

O gospodarie britanica foloseste, in medie, circa 21 de litri de apa pe zi pentru spalarea hainelor, ceea ce reprezinta circa 13 la suta din consumul total de apa. Iar asta inseamna circa 445 milioane de litri de apa pe zi.

Pe de alta parte, cercetatorii sunt acum preocupati de gasirea unor solutii pentru inlocuirea anumitor solventi care sunt folositi in industria menajului si despre care se crede ca sunt potential daunatori pentru sanatate, inclusiv in evolutia anumitor tipuri de cancer. Cercetatorii care au dezvoltat tehnologia Xeros – si care urmeaza sa fie lansata oficial pe piata britanica in scurt timp – afirma ca aceasta va duce la eliminarea totala a solventilor.

Foto: Sunfox, Flickr.com

(Articol realizat pe baza unei sugestii venite de la o cititoare, Julia)

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger