Un studiu realizat de Charles Limb de la Johns Hopkins University a examinat activitatea creierelor unor muzicieni de jazz în timp ce improvizau la pian. Datele obţinute au confirmat o intuiţie mai veche: creativii îşi închid efectiv o parte a creierului.
Muzicienii au început cu piese care nu cereau multă imaginație pe urmă li s-a cerut să improvizeze pe aceste melodii în parteneriat muzica cu un quartet de jazz.
În timp ce se jucau la pian, deasupra capetelor pianiștilor se plimbau magneți gigantici care monitorizau orice schimbări în activitatea cerebrală. Din rezultatele acestora s-a descoperit că muzicienii se bazau pe un set de evenimente mentale atent coregrafiate, toți pașii mentali ai acestora fiind identici. Înainte să cînte, pianiștii își dezactivau cortexul dorsolateral prefrontal, o zonă din creier asociată cu planificarea acțiunilor și cu auto-controlul.
Ceea ce făceau muzicienii era să-și inhibe inhibițiile, iar asta le permitea să creeze fără să-și facă vreo grijă pentru ce creau. Creativitatea apare deci din această capacitate de a-ți pierde controlul combinată cu un control foarte strict artistic.