Tehnologia laser de la NASA traseaza prima harta globala cu padurile lumii

1

Folosind trei sateliti NASA – ICESat, Terra si Aqua –, oamenii de stiinta de la agentia spatiala americana au creat prima harta care prezinta in detaliu inaltimea padurilor lumii. Desi existau deja numeroase harti locale si regionale, acum este vorba de prima harta globala ce foloseste o metoda uniforma de masurare, iar datele colectate cu ajutorul ei le va permite cercetatorilor sa inteleaga modul in care intinderile vegetale ale lumii inmagazineaza si proceseaza dioxidul de carbon.

Oamenii de stiinta americani au folosit tehnologia laser cunoscuta sub numele de „LIDAR” pentru a realiza harta padurilor, informeaza Tree Hugger, ea avand la baza datele colectate cu ajutorul a peste 250 de milioane de impulsuri laser, pe parcursul a 7 ani. Noua harta confirma ca padurile cele mai inalte ale lumii sunt concentrate in partea de nord-vest a Pacificului, America de Nord, si in unele parti ale Asiei de sud-est. Padurile temperate de conifere – care sunt umede si gazduiesc specii precum cucuta sau secvoia – prezinta inaltimile cele mai mari (circa 40 de metri), iar padurile tropicale intacte ajung la circa 25 de metri, aceeasi inaltime pe care o au de regula stejarii sau mestecenii.

Oamenii genereaza in fiecare an peste 7 miliarde de tone de dioxid de carbon. Atmosfera absoarbe mare parte din aceasta cantitate (3 miliarde de tone), in timp ce in jur de 2 miliarde de tone ajung in oceane. Oamenii de stiinta se intreaba de multa vreme unde se duc cel 2 miliarde de tone ramase si banuiesc ca padurile capteaza mare parte din aceasta cantitate prin procesul de fotosinteza, padurile mai tinere absorbind mai mult decat cele mai in varsta. Se asteapta un raspuns clar de la noua harta.

Foto: NASA Earth Observatory/Image by Jesse Allen and Robert Simmon

Tags:Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger