Tehno-supă la plic

2

Dezvoltarea tehnologiei s-a desfășurat cu așa o rapiditate, încât oamenii cu greu țin pasul. Ba un gadget nou, ba o aplicație nouă pentru smartphoneuri, ba un soft ajutător. Pentru mulți dintre oameni, limbajul IT aduce puţin cu chineza și, dacă nu înțelegi chineza și toate avantajele ei, nu te lasă inima să scoți bani din buzunar. Uneori, problema fricii de necunoscut nu e doar la nivel de individ, ci și la nivel de organizație. 

de Comunitate Durabilă

În 1987 a fost înființată organizația nonguvernamentală Techsoup Global plecând de la ideea că tehnologia are puterea necesară pentru a produce schimbare socială. Misiunea lor este să ajute alte ONG-uri. Ajutorul acesta constă în oferirea resurselor tehnologice ONG-urilor, pentru ca ele să își poată îndeplini misiunea cât mai eficient și cu cele mai bune resurse din punct de vedere IT&C.

„Vrem să devenim un reper în ceea ce înseamnă dezvoltare pe partea de tehnologie și un punct de sprijin în care organizațiile să își găsescă un partener redutabil în momentul în care au nevoie de instrumente tehnologice în misiunea lor” spune Steliana Moraru, Partner Manager la TechSoup.

TechSoup Global s-a dezvoltat ca un mare program de donații tehnologice, în care au atras ca donatori 40 de firme din domeniul IT&C, printre care Microsoft, Symantec și Adobe. Organizația există în peste 30 de țări și deservește peste 190 de comunități de oameni. În România a apărut în anul 2009 și de atunci a fost furnizor pentru 400 de organizații, cu profiluri foarte diferite. TechSoup este un promotor al responsabilității sociale în cadrul rețelei Societal. La Atelierul de Producție și Consum Responsabile organizat de Reper 21 la Piatra Neamț, TechSoup a vorbit despre proiectele sale altor organizații nonguvernamentale.În afară de programul de donații, organizația oferă cursuri de formare, ateliere și instrumente de învățare pentru ONG-uri. Mai mult, crează un cadru de învăţare pentru ca cetățenii să se implice în problemele comunității prin utilizarea noilor tehnologii de comunicare.

De sufletu’ schimbării sociale

Programul de donații se desfășoară și la noi în țară și acoperă două direcții de înzestrare: pe partea de software și pe partea de hardware. Produsele software disponibile sunt adunate într-un catalog, iar, pentru a le obține, organizațiile trebuie să completeze un chestionar pe site-ul TechSoup, în care își descriu activitatea, misiunea, menționează site-ul pe care îl au, la care adaugă trei documente: statutul, certificatul fiscal și certificatul de înregistrare în registrul asociațiilor și fundațiilor. Dacă totul este în regulă, organizația solicitantă poate achiziționa oricând produsele disponibile, pentru care plătește cu până la 94% mai puțin decât ar costa ele în mod normal. Taxa pe care o plătesc organizațiile este simbolică, iar suma este reinvestită tot pentru ajutorarea ONG-urilor, ceea ce face din TechSoup cea mai mare întreprindere socială din domeniul tehnologiei din lume.

În România, organizația are și un program de donații de produse hardware pe care îl desfășoară împreună cu Asociația Ateliere Fără Frontiere. Calculatoarele recondiționate de persoanele din cadrul atelierului de inserție socială au un grad de uzură mic și pot fi achiziționate prin intermediul Techsoup.

Computereza tradusă

TechSoup vine în ajutorul ONG-urilor și cu o componentă de traininguri. Degeaba ai softuri și instrumente deștepte dacă nu știi să le folosești. Subiectele de training sunt alese în funcție de cerințele ONG-urilor sau de mersul pieței. Steliana Moraru menționează că: „Sunt subiecte care simțim că trebuie aduse în față. Noi aducem profesioniști din IT, care interacționează cu ONG-urile și care vorbesc într-un limbaj cât mai atehnic”. În aprilie se anunță workshopuri dedicate cloud computing-ului și operării sistemelor Windows 8.

Termenul de cloud computing este definit de Wikipedia ca fiind „un concept modern în domeniul computerelor și informaticii, reprezentând un ansamblu distribuit de servicii de calcul, aplicații, acces la informații și stocare de date, fără ca utilizatorul să aibă nevoie să cunoască amplasarea și configurația fizică a sistemelor care furnizează aceste servicii”. În viaţa reală şi aplicată, cloud computing-ul ne ajută ca, în loc să stocăm documente pe calculatorul personal, să folosim un set de programe care permit stocarea și accesarea informaţiilor din orice colţ al planetei cu o minimă conexiune la Internet.

Cel mai important eveniment dedicat trainingurilor și workshopurilor pentru ONG-uri este Connection Days, un eveniment gratuit pe teme din domeniul IT&C. Prima ediție, organizată anul trecut, s-a desfășurat în trei orașe, în parteneriat cu Microsoft și ITSpark. Anul – 14 – acesta, evenimentul s-a desfășurat în patru orașe (Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și București) și beneficiază și de sprijinul IREX.

Un nou start pentru România


Competiția Restart România, pe care TechSoup au demarat-o anul trecut, a fost o metodă de impulsionare a cetățenilor pentru a se implica în problemele comunităților în care trăiesc pentru a genera schimbare socială. Participanții au fost provocați să găsească în viața reală (mediul offline) probleme cu soluții în mediul online.

Astfel au fost înscrise 144 de proiecte, cu teme precum: mita în domeniul medical, circuitul banilor dați de cetățeni prin taxe și impozite, promisiunile din campaniile electorale sau educarea șoferilor care parchează iresponsabil. La finalul competiției, zece  proiecte au fost alese de către un juriu independent, format din specialiști din companiile partenere. Cinci dintre proiecte au primit un grant de 5000 de euro pentru ca proiectele lor să devină realitate. Restul proiectelor nu au primit sprijin financiar, ci sprijinul unor specialiști în IT și comunicare, pentru ca ideile lor să poată fi puse în aplicare.


Ediția de anul acesta se axează pe educație inovativă, nu pe partea formală. Înscrierea celor 86 de proiecte s-a făcut până pe 21 martie. Ideile propuse variază de la platforme pentru activități extrașcolare la programe pentru minorități etnice și au atras 5.560 de utilizatori înregistrați şi 11.246 de voturi.

Lista celor 20 de proiecte câștigătoare a fost făcută publică la sfârșitul lunii martie pe site-ul oficial Restart România.

Importanța tehnologiei, atât în mediul privat, cât și cel public, a fost înțeleasă şi susţinută la nivelul Uniunii Europene prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice,  Axa III- Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor (TIC). În cadrul acestei linii de finanţare se acordă fonduri pentru ca aceste sectoare să își îmbunătățească infrastructura necesară tehnologiei, precum și accesul la mijloace moderne de comunicare.

 

Acest articol a fost publicat în numărul 11/ aprilie 2012 al revistei Comunităţii Durabile şi face parte din colecţia de resurse a primei comunităţi de practică pentru dezvoltare durabilă din România. Comunitatea este un rezultat al proiectului „Parteneriat pentru dezvoltare durabilă”, co-finanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 ”Investeşte în oameni!”, iniţiat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta în parteneriat cu ActiveWatch şi implementat cu sprijinul Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.


Advertisment ad adsense adlogger