Tehnici de supravieţuire ale căprioarelor

0

Un studiu publicat recent în revista Animal Behaviour arată că puii de căprioară sau căprioarele tinere au mai mari şanse de supravieţuire dacă aleg o tehnică de evadare din faţa prădătorilor care presupune mai mult efort – adică dacă fug spre zone unde se pot mai uşor descotorosi de urmăritori decât să se ascundă în locul cel mai apropiat.

 

 

Oamenii de ştiinţă au urmărit comportamentul căprioarelor cu coadă albă din SUA şi spun că au fost surprinşi de ceea ce au văzut. „Ne aşteptam să caute o ascunzătoare cât mai repede, să se camufleze, să se ascundă în primul loc la îndemână, dar, în fapt, ele au preferat să caute locul care să le avantajeze, să le ofere cele mai bune şanse de supravieţuire decât să se arunce în primul loc găsit”, a explicat profesorul Jonathan Jenks, de la Universitatea South Dakota, specialist în viaţă sălbatică şi ştiinţa pescuitului. Căprioarele care au ales pajişti şi terenuri mai mlăştinoase drept locuri de ascunziş au avut mai mare succes în a scăpa de (sau a evita) prădători precum coioţii, chiar dacă asta a însemnat un efort suplimentar din partea lor, pentru că au avut de alergat o distanţă mai mare. Pentru cele care au ales să se ascundă în zone cultivate (lanuri de grâu, spre exemplu) la marginea pădurilor, situaţia nu a fost la fel de fericită, deoarece au crescut şansele să fie prinse.

Cercetătorii au plecat de la prezumţia că întotdeauna căprioarele vor fugi spre cel mai apropiat loc de ascundere. Dar, din 128 de animale monitorizate, doar 25% au făcut acest lucru, şi din acestea, 79% au fost prinse de prădători. Restul de 75% au ales varianta mai complicată a găsirii unui loc care să fie avantajos, nu neapărat aproape, astfel că 63% dintre căprioarele care au acţionat în acest fel au scăpat cu viaţă din situaţiile în care erau vânate. Profesorul Jenks crede că vegetaţia bogată a păşunilor vine în sprijinul căprioarelor şi nu lasă prădătorilor o urmă vizibilă, pentru ca aceştia să le poată urmări. Avantaje similare oferă şi habitatele mai umede, depresiunile mlăştinoase, unde apa şi vegetaţia bogată ascund mirosul căprioarelor. Odată ce scapă de urmăritori, căprioarele preferă să rămână în habitatul care le-a protejat mai multă vreme, până când se simt în siguranţă.

De asemenea, studiul mai arată importanţa prezenţei unei alte căprioare, în special a femelelor, într-o fugă de prădători: şansele unui pui sau ale unei căprioare tinere de a supravieţui unei urmăriri cresc considerabil dacă aleargă alături de mama lor sau o femelă mai experimentată. Căprioara mai matură va alege adăpostul mai potrivit sau va avea un comportament agresiv – defensiv faţă de prădător, care îl poate descuraja pe acesta. Pentru a putea enunţa toate aceste concluzii, oamenii de ştiinţă implicaţi în studiu au monitorizat 128 de căprioare şi 45 de cazuri în care coioţii au urmărit căprioarele în încercarea de a le captura. Ei au monitorizat şi 83 de cazuri de urmăriri ale căprioarelor de către oameni şi au remarcat acelaşi comportament la căprioare: alegerea locului mai potrivit pentru a le ascunde, nu neapărat a celui mai apropiat. „Căprioarele acţionează la fel, indiferent dacă ameninţarea vine din partea coioţilor sau a oamenilor, deci probabil că aşa reacţionează la orice tip de prădător”, au conchis autorii studiului.

 

Sursa şi foto: BBC Nature

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger