Teatru în agora consumerismului

0

Şapte actori tineri au jucat miercuri, 5 noiembrie, în premiera spectacolului “Ziua în care nu se cumpără nimic”, o piesă de teatru despre consumerism, feminism şi bătrânii din aziluri. Spectacolul în regia lui Horia Rusu, care pune în scenă un text al dramatargului, actorului şi activistului norvegian Kim Atle Hansen, a fost găzduit de Sala Mică a Teatrului Naţional “I.L. Caragiale” din Bucureşti. “Piesa pune probleme diferite, de la feminism, la situaţia persoanelor de vârsta a treia aflate în aziluri. Ceea ce leagă, însă, toate aceste teme este manifestarea nevoii de a acţiona şi, mai ales, a nevoii de a fi vizibil”, spune Ilinca Hărnuţ, unul dintre actorii-cheie ai piesei. “Se pune în discuţie nevoia de schimbare și felul în care această schimbare ar putea avea loc, luând sau nu în calcul consecinţele. Noi nu ne-am propus să răspundem tuturor acestor întrebări, ci, mai degrabă, să provocăm spectatorii să caute răspunsurile proprii”.

 

 

de Liviu Florea (AlTreileaSector.ro)

 

Acţiunea are loc la mall, un spaţiu devenit reprezentativ pentru societatea dezvoltată din zilele noastre. “Este simptomatică înmulţirea centrelor comerciale în toate oraşele mari, în condiţiile în care puterea de cumpărare este, în cel mai bun caz, stagnantă”, subliniază Hărnuţ. “Mall-ul nu mai este un loc pentru cumpărături, este un loc de petrecere a timpului liber, un loc de întâlnire, un loc în care vezi și eşti văzut. Este agora consumerismului”. Spectacolul expune patru povești care încep separat și explodează împreună într-un centru comercial. Piesa începe cu un monolog. Andrei (actorul Rolando Matsangos) și Petra (actrița Ilinca Hărnuț) formează un cuplu nonconformist, care încearcă să atragă atenția asupra consumerismului și a problemelor oamenilor exploatați prin muncă în diverse țări din “lumea a treia”.

 

 

Irina (actrița Olivia Alexandra Niță) și Kati (actrița Cristina Găvruș) vor să devină cântărețe cunoscute și să salveze urșii polari. În schimb, Toma (actorul Andrei Morariu) și Petru (actorul Emil Măndănac), îngrijitori într-un azil de bătrâni, ajung să protesteze față de condițiile în care lucrează și sfârșeșc prin a fi concediați. Iar Ana (actrița Simona Cuciurianu) își urăște jobul de vânzătoare într-un magazin de mall. Toate cele șapte personaje se reunesc în centrul comercial, pe care Petra îl aruncă în aer. Mutilată de explozie, Petra scoate în evidență felul în care sistemul capitalist, axat pe consum, distruge destine și țări.

 

 

Textul lui Hansen este inspirat de “Ziua fără cumpărături”, un eveniment care, în Europa, se sărbătorește pe 29 noiembrie și marchează startul neoficial al cumpărăturilor pentru Crăciun și Anul Nou. Ar fi posibil ca, în România, nimeni să nu cumpere nimic, timp de o zi? “Îmi este aproape imposibil, din păcate, să-mi imaginez acest scenariu. Fie că e vorba despre un bilet de autobuz sau de un televizor, cumpărăm mereu”, spune Ilinca Hărnuț. “Posibilitatea ca o asemenea zi să aibă loc ar presupune o revoluție radicală în felul oamenilor de a vedea lucrurile. O schimbare, după cum spune unul dintre personajele piesei, la nivel de mentalitate. Care, probabil, ar avea și semnificative repercusiuni economice”.

 

 

Ilinca adaugă că una dintre cele mai mari probleme ale românilor referitoare la consum este cea a “supra-aprovizionării cu alimente a căminului, ceea ce duce la o risipă îngrozitoare de alimente, deranjantă, cu atât mai mult cu cât mare parte a populației trăiește la limita sărăciei”. “Ar trebui gândit un sistem de colectare și revalorizare a surplusului de alimente”, este de părere Hărnuț.

Spectacolul “Ziua în care nu se cumpără nimic” este un proiect inclus în programul 9G (TNB pentru Noua Generație de Creatori de Teatru), care își propune să vină în întâmpinarea actorilor tineri.

Acest articol a fost preluat de pe site-ul AlTreileaSector.ro.

 

Puteţi citi şi:

Ce şi cum vom consuma în 2014

Care e problema cu anticonsumerismul?


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger