Te recunoști în acest profil psihologic?

0

Nu te cunoaștem, în afară de faptul că citești TOTB, nu știm nimic altceva despre tine, nu-ți știm nici măcar semnul zodiacal. Și totuși, ți-am făcut un profil psihologic.  Textul de mai jos îți spune, în detaliu, ce fel de om ești.

 

 

Ai nevoie ca alții să te placă și să te admire. Ai o tendință să fii critic cu tine însuți. Ai multe capacități nefolosite pe care nu le-ai folosit în avantajul tău. Deși ai niște defecte, ești capabil să le echilibrezi cu altele. Creșterea și adaptarea sexuală ți-a pus niște probleme. Pe dinafară poți părea controlat dar ai tendința să fii nesigur și îngrijorat în interiorul tău. Uneori te îndoiești serios dacă ai luat decizia corectă sau ai făcut ceea ce trebuie. Preferi o anume cantitate de schimbare și varietate și devii frustrat de restricții și limitări. Ești un om care gîndește singur și nu accepți afirmațiile altora fără argumente bune. Ți-ai dat seama că nu e înțelept să fii prea sincer și să te deschizi celorlalți. Uneori ești extrovertit, sociabil, alteori ești introvertit, rezervat. Unele dintre aspirațiile tale tind să fie cumva nerealiste. Securitatea, stabilitatea, sunt unele dintre scopurile tale principale în viață.

 

V-ați recunoscut?
Bineînțeles, toată lumea se recunoaște, mai mult sau mai puțin. În toate testele, subiecții care au citit descrierea au notat acuratețea ei, pe o scară de la 1 la 5, cu 4, 2, adică aproape perfectă.

E vorba de efectul Forer, o eroare cognitivă care constă în tendința noastră de a ne recunoaște în sentințe vagi sau generale. Același efect funcționează în cazul horoscoapelor și al retoricii de orice fel, publicitare, politice etc. Cît mai puțină concretețe și cît mai multe cuvinte-abur, preferabil unele flatante, care să facă ținta să se simtă special – și ai agățat mințile oamenilor.  De la psihologul personal (sau de la TV) escroc care îți explică relațiile stricate prin  aceea că ai o mare capacitate de dragoste dar n-o lași să se manifeste – deși poate vede că ești cam tiranic, orgolios, te simți cam superior tuturor, că vrei să faci lucrurile numai în felul tău, că te simți îndreptățit să ceri prea mult, că ești excesiv etc – pînă la politicieni și prieteni falși, toți manipulatorii ieftini folosesc acest tip de de discurs difuz.

Prin fraze vagi și generale suntem deseori duși de nas. De aceea se mai cheamă și efectul Barnum, după numele unui celebru impresar de circ, P. T. Barnum, căruia îi aparține butada: În fiecare minut se naște cîte un fraier. 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger