Te ••••••••!

0

Semnul suprem de devotament faţă de partenerul de relaţie vine din online. Noua dezordine digital-amoroasă trimite irecuperabil în recycle bin schimburile de scrisori parfumate şi privirile pătimaşe schimbate pe furiş la Union.

de Cosmin Popan (Das Cloud)

“Mie îmi place de un băiat din clasă. În clasă mai am o colegă care și ei îi place de acel băiat. Acum câteva zile am aflat că baiatul vrea să fie cu mine. (Colega și cu el erau certați). Colega aia are o prietenă care e așa de bună cu băiatul încât el i-a spus parola de la Facebook. De ieri ea tot intră pe Facebook-ul băiatului și tot îi lasă colegei mele comentarii de genul ILY. Eu normal că mi-am dat seama că nu e băiatul pe cont. Azi ea m-a șters din lista de prieteni de pe Facebook a băiatului. Nu știu ce să fac. Plus că am aflat că din cauza ei s-au împăcat cei doi și acum sunt din nou împreună. Vă rog. Sfaturi urgente!”. E apelul disperat al unei adolescente din România perețeaua socială TPU. Să nu zâmbim încă, şi să vedem fenomenul din spatele acestor rânduri.

Intimitate la schimb

Adio lacăte ale îndrăgostiţilor prinse de poduri, brățări, lănțișoare, jumătăţi de inimă medalion sau tatuaje identice! În ziua de azi sunt la mai mare căutare schimburile de parole ca dovadă a devotamentului fără limite.

Epoca digitală, arată un articol The New York Times, a dat naștere unor obiceiuri mai intime. “E tot mai la modă în rândul tinerilor să își exprime afecțiunea unul față de celălalt prin schimbul de parole de la e-mail sau Facebook. Prietenul sau prietena ajung să își creeze uneori parole identice și își permit unul altuia să-și citească mailurile sau mesajele personale”. Numai că romantismul de vreme nouă al unui astfel de gest presupune şi unele riscuri, iar un secret ținut sub cheie în online poate fi oricând folosit împotriva lor când o relație nu mai merge ca pe roate.

Mihai*, 17 ani, este elev în clasa a XI-a la un liceu din Târgu Jiu. Recunoaște că a făcut de două ori schimb de parole cu fetele cu care era într-o relație. “La Yahoo Messanger, la Facebook. Vroia să vadă cu ce fete mai conversez, să vadă dacă o înșel. După ce s-a terminat relația, am schimbat însă parolele”, mărturiseşte el.

Antonia* are 18 ani. E şi ea elevă în clasa a XI-a şi are vreo trei parole la diverse conturi online, pe care i le ştiu atât prietenele apropiate, cât şi actualul ei iubit. “Nu cred că e nici un pericol să vadă ce e în conturi. Îi las inclusiv să intre pe sesiunea mea să vadă diverse chestii”, spune Antonia. Martore la discuţie, colegele Antoniei sunt însă de altă părere şi răspund fără să ezite “Normal că nu!”  la întrebarea Das Cloud dacă au făcut schimb de parole cu prietenii apropiaţi.

Vrei probleme? Le cauţi!

Dacă metoda încrederii nu funcționează întotdeauna, unii adolescenți apelează la trucuri de inițiați pentru a intra în posesia parolelor de care au nevoie. Deși susține că nu are nimic de ascuns față de prietenul ei, Ioana* (24 de ani, din Baia Mare) i-a aflat singură parolele de la conturile de YM și de Facebook. Și asta pentru că a avut până acum acces neîngrădit la calculatorul lui. “La Chrome sau Mozilla, la Settings. Și acolo îs parole salvate. Dai show passwords”, spune ea. De ce face asta? “Știi, când ți-i prea bine în relație şi vrei probleme, atunci începi să cauți. Mereu găsești atunci când cauți”.

Totuşi, nu toate parolele sunt divulgate doar pentru a preveni cazurile de traducere în amor. “Mie mi-o dat un tag (pe Facebook) o vacă la o poză nașpa și apoi am sunat-o pe prietena mea cea mai bună. I-am zis parola să șteargă repede tagul că de pe telefon n-am putut. Să n-o vadă tot poporul”, mai spune Ioana.

Alte parole au mai degrabă rol funcțional, cum e cazul celor de la site-urile cu filme, așa că schimbul lor nu necesită foarte mare negociere, mai explică Ioana. O confirmă şi Mihai, care face același lucru cu prietenii mai apropiați, într-o altă sferă de interese: “Am o gașcă de prieteni băieți cu care facem schimb de parole de la toate jocurile online”.

Nudismul de inbox

Acest schimb de parole, precum și presiunea de a o face, sunt oarecum similare sexului, este de părere Rosalind Wiseman, specialistă în educaţie şi autoare a cărţii “Queen Bees and Wannabes”, dedicată modului în care adolescenții folosesc tehnologia. “Schimbul de parole pare o practică interzisă pentru că este descurajată, în general, de adulți și implică vulnerabilitate. Există presiune în cazul multor relații dintre adolescenți să își spună unul altuia parolele, la fel ca în cazul sexului”, declara Wiseman pentru The New York Times.

Alina Floroi, Chief Research Officer la ShortCUT Research, vede în această practică dezinhibarea specifică celor din specia “natively digital”. “Mie îmi sună ca o chestie legată de nudism: unii pot să se dezbrace față de alții, unii nu. Dar, dacă ăștia s-au născut cu internetul în brațe, poate sunt mai lipsiți de pudoare”, declară aceasta pentru Das Cloud.

Un studiu realizat de Pew Internet and American Life Project dă şi o amploare în cifre a  fenomenului parolelor date la share în SUA – 30% dintre adolescenții americani cu acces regulat la internet au făcut schimb de parole cu un prieten, fie fată sau băiat. De remarcat că, potrivit aceluiaşi studiu, fetele sunt de două ori mai dispuse să facă un astfel de troc.

Şi o notă de final, obligatorie: nici o parolă nu a fost dezvăluită în timpul documentării acestui material!

 

*Numele reale au fost schimbate la cererea celor intervievaţi

 

Acest material a fost preluat de pe Das Cloud.Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger