Taxa pe grăsimi saturate, în premieră în Danemarca

0

Statisticile arată că oamenii nu se pot controla. Mâncărurile grase și delicioase duc la un nivel inacceptabil obezitatea, bolile și costurile medicale. Guvernul danez a luat măsuri și a introdus, în premieră, taxa pe grăsimi saturate.

Nu doar rezistența noastră scăzută față de produsele delicioase care îngrașă e problema, dar nici strategiile de marketing inteligente nu ne ajută să ținem piept consumului în exces.

Danezii au golit rafturile înainte de intrarea în vigoare a taxei, dar agenții economici spun că taxa nu va opri pe nimeni din a mai cumpără produse grase. Noua taxă adaugă 3 dolari peste prețul produselor cu grăsimi saturate de peste 2,3%. Nicio mâncare nu face excepție, laptele și untul vor fi taxate, precum și torturile și prăjiturile.

Reprezentanții industriei spun că taxa nu face decât să ofere un avantaj produselor de import care vor fi mai ieftine decât cele domestice, iar taxarea pe gramajul grăsimilor saturate este un coșmar când vine vorba de calculat și aplicat fiecărui produs.

Rata obezității în Danemarca este sub cea europeană, dar guvernul danez vrea să scadă consumul de grăsimi saturate cu 10%.

Taxa vine la o lună după ce Ungaria a impus taxa pe junk food, care ridică prețul băuturilor cu zahăr cu 1 euro pe litru.

Foto: Flickr / xJasonRogersx

Sursa: Treehugger


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger